Tot je nek in de drek voor verbeteren band boer en burger
Het idee van de mud run komt van studenten van het Terra MBO. Zij nemen de organisatie op zich, samen met Aeres Hogeschool. „Een van de studenten melkt bij ons, vandaar onze betrokkenheid”, zegt Nijk. „Toen we over de mud run hoorden, waren we gelijk enthousiast. Het is een mooie manier om meer wederzijds begrip te creëren tussen boer en burger. Burgers moeten weten waar hun voedsel vandaan komt en weten wat er leeft onder boeren, maar dat moet andersom natuurlijk ook. Boeren moeten ook weten wat er leeft onder burgers. Het moet van twee kanten komen”, aldus Nijk.
Touw tussen twee trekkers
Tijdens de mud run lopen de deelnemers over de boerderij van familie Nijk en over verscheidene percelen (zowel gras- als bouwland). Hierbij stuiten ze op verschillende hindernissen. „Ze moeten bijvoorbeeld een sloot oversteken met behulp van een touw en dat touw is tussen twee trekkers gespannen. Ook ronde balen en aardappelkisten maken onderdeel uit van het parcours”, vertelt Nijk.
Boeren uit de buurt zijn enthousiast over de mud run. „Het leeft zeker. Boeren uit de buurt leveren materiaal aan voor het parcours. De aardappelkisten komen bijvoorbeeld van een plaatselijke akkerbouwer”, zegt de melkveehouder. De opbouw van het parcours nemen de studenten voor hun rekening.
Vijf kilometer
Hoeveel boeren er zelf meedoen aan de mud run weet Nijk niet. „Maar er doen zeker mensen uit de agrarische sector mee”, stelt hij. „Het totaal aantal inschrijvingen staat nu geloof ik op 94.” Het parcours is vijf kilometer lang en deelname vanaf 12 jaar is mogelijk. Inschrijven kan tot 19 april, via http://www.jenhgroep.nl/mud-run/.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: De Maargies Hoeve