'De Nederlandse boeren zullen in veel van onze verhalen de helden zijn'
Fotoserie: World Food Center Ede: 'Goede beeldvorming en niet vingerwijzen'
Het WFC moet een stadsdeel worden waarbij wonen, werken en recreëren met elkaar worden verweven. Allen met een accent op voedsel. Op het voormalige kazerneterrein, waar het stadsdeel komt, wordt de World Food Center Experience ontwikkeld. Dat moet een educatieve attractie worden en het middelpunt van het WFC. In deze attractie wordt de weg die voedsel aflegt van boer tot bord verteld aan de bezoekers. De beoogde bezoekers zijn kinderen met hun ouders en grootouders.
Helden
Volgens De Bruijn is de negatieve beeldvorming omtrent boeren vaak afhankelijk van een gebrek aan kennis en informatie. „Het WFC en de WFC Experience willen bijdragen aan een goede beeldvorming, genuanceerd en gebalanceerd. En niet met vingerwijzen en beschuldigen. De Nederlandse boeren, met al hun innovatie en onwaarschijnlijke prestaties op het gebied van voedselproductie, zullen in veel van onze verhalen de helden zijn.” De Bruijn laat weten dat er nog geen concrete verhaallijnen zijn vastgesteld.
Tien problemen
Het verstrekken van meer informatie van het voedselsysteem is heel erg nodig, volgens de organisatie van het WFC. Het huidige voedselsysteem zou namelijk barsten van de problemen. Moeiteloos somt de woordvoerder tien problemen op. „De soms sterke afhankelijkheden van water (zowel te veel als te weinig) bij de productie, verdroging en verzilting van grond, overschotten aan meststoffen op de ene plaats en tekorten op de andere, versnelde afbraak van oerwoudbos ten behoeve van palmolie en soja, uitdagingen ten aanzien van dierenwelzijn, -transport en verwerking, ongebalanceerde consumptie van vet, zout en suiker, prijsniveaus van voedingsmiddelen die geen reflectie zijn van de gemaakte kosten, boeren die ternauwernood of niet het hoofd boven water kunnen houden, obesitas in sommige delen van de wereld en honger in andere. Productie die moet toenemen om de hele wereldbevolking te kunnen blijven voeden, maar die niet ten koste mag gaan aan alle natuurlijke hulpbronnen. Uitdagingen genoeg.”
Duurzaam
De Bruijn stelt dat al deze problemen één gemeenschappelijke oplossing hebben; duurzaamheid. Met de huidige manier van produceren en consumeren zou de aarde binnen afzienbare tijd tegen haar grenzen aan lopen. „Qua productie, consumptie, grondstoffen, transport, gezondheid van mensen en dieren etc.”
Maar wat is duurzaam? Is dat biologisch boeren of juist heel intensief op minder land? Daarover is De Bruijn niet helemaal uit. „Het WFC heeft nog geen eenduidig standpunt ten aanzien van de definitie van duurzaam. Dit is iets wat juist in dialoog met diverse belanghebbenden en deskundigen moet ontstaan.”
Ook LTO Gelderse Vallei heeft inmiddels een gesprek gevoerd met het WFC over hoe de boeren vertegenwoordigd moeten worden binnen de Experience. Lees hierover meer in de aankomende editie van Vee & Gewas die verschijnt op zaterdag 13 april. Nog geen abonnee? Vraag hier een gratis proefnummer aan.