Lokale voedselnetwerken Brummen moeten positie boer verbeteren
‘Dat betekent kortere voedselketens, waarbij boeren hun producten direct leveren aan inwoners en bedrijven in de regio’, aldus LNB. ‘En de consument krijgt gezonder voedsel én een aantrekkelijker en gezonder landschap’.
Volgens het landschapsnetwerk is er voor dit ‘gezonder voedsel’ een ecologisch gezond landschap nodig. Hieronder verstaan zij een landschap met een gezonde bodem, kruidenrijke weiden en dooraderd met landschapselementen. ‘Dit betekent dat het land minder opbrengt dan wanneer je het helemaal gebruikt voor landbouw of veeteelt. En dat boeren dus minder inkomen hebben’, stelt LNB. Het collectief vindt dat de consument hier iets aan kan doen door een hogere prijs te betalen voor ‘gezonder en duurzamer geproduceerd voedsel’.
Sociale banden
Voor de lokale voedselnetwerken informeert het landschapsnetwerk bewoners over de voordelen van lokaal voedsel en koppelen zij vraag en aanbod aan elkaar. De lokale voedselnetwerken bieden volgens het collectief ook kansen voor het herstel van de biodiversiteit. Daarnaast ontstaan er sociale banden wanneer inwoners bij lokale boeren hun inkopen doen. Inwoners kunnen op deze manier ook hun kennis over het boerenbedrijf vergroten.
Leefomgeving
Landschapsnetwerk Brummen is een collectief van bewoners uit Brummen en omgeving. Het netwerk heeft als doel om de band tussen bewoners en hun landschap te versterken. Er wordt hiervoor onder andere gewerkt aan de versterking van de lokale groene economie. Inmiddels zijn tussen lokale voedselproducenten en zorginstellingen de eerste relaties tot stand gekomen.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief