ʻBoeren in de problemen door nieuw pachtbeleidʼ
De waarde van de grond voor regulier gebruik wordt aanzienlijk minder door de beperkingen waar, tot de verbazing van Nillessen, de financiële waarde in stand lijkt te blijven. De beperkingen zijn het verbieden van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en van kerende grondbewerking, en er mag alleen maar ruige mest op de gronden komen. „Boeren zouden voor grond waar ze minder goed mee kunnen werken in principe ook minder geld moeten overhebben. Maar we zien dat nog niet echt terug.”
Afhankelijk
Nillesen, die zelf ook melkveehouder is, raadt boeren aan om gronden met zulke beperkingen te pachten voor een lagere prijs, mits de maatregelen niet passen bij je type bedrijfsvoering. Maar niet elke boer is in de gelegenheid om hier de rek in op te zoeken. „Sommige boeren zijn afhankelijk van die gepachte hectares in verband met grondgebondenheid, zonder die grond komen boeren simpelweg in de problemen dus schrijven zich toch in voor grond waar ze minder mee kunnen maar toch evenveel voor betalen.”
ʻGeen zinʼ
De regiobestuurder vindt het wel logisch dat dergelijke biodiversiteitsmaatregelen plaatsvinden op gronden die bestempeld zijn als toekomstige natuur. Echter, voor gronden die een agrarisch motief houden is het nieuwe beleid een stuk minder vanzelfsprekend. Helemaal gronden die tijdelijk worden verpacht en eventueel in de toekomst weer onder regulier beleid komen te vallen. „Als je nu allerlei maatregelen neemt om de biodiversiteit te verbeteren en over één of twee jaar komen die maatregelen weer te vervallen op die specifieke percelen en wordt er toch weer gangbaar geboerd, dan hebben die eisen geen zin.”
In de komende editie van Vee & Gewas gaat gedeputeerde Peter Drenth verder in op het nieuwe Gelderse pachtbeleid. Nog geen abonnee? Vraag hier een gratis proefnummer aan van Vee & Gewas.