‘We hebben twee miljoen, kom maar met plannen en initiatieven’
Mineral Valley Twente nu officieel een stichting

Alle bij dit project betrokken partijen, overheden en bedrijven ondertekenden daar een samenwerkingsovereenkomst. Daarmee wordt Mineral Valley Twente - alleen de notaris moet nog tekenen - een stichting. Meulenkamp wordt daarvan de voorzitter, terwijl de Tubbergse CDA-wethouder Erik Volmerink zijn voorzitterschap van de stuurgroep overneemt.
Proeftuinen
De eerste plannen voor een dergelijke samenwerking werden al in 2016 gesmeed, waarna in 2017 kwartiermaker Erik Back aan de slag ging. Inmiddels is er al heel wat gebeurd. „De eerste 12 proeftuinen lopen al sinds vorig jaar. Er is ook flink wat geld beschikbaar, zo’n twee miljoen euro heb ik snel berekend. Laat iedereen dus maar met ideeën en initiatieven voor nieuwe proeftuinen komen. We moeten er met z’n allen onze schouders onder zetten en knetterhard werken dat het komende jaren een succes blijft.”
Twentse praktijk
„Het mooie van Mineral Valley Twente is natuurlijk dat hier het beleid niet van bovenaf wordt bepaald vanuit Den Haag, maar dat we juist in de Twentse praktijk laten zien hoe een circulaire landbouw kan werken. Wat dat betreft is dit het goede project op het goede moment,” zo vertelde Meulenkamp die erg blij was dat het ministerie van LNV ook weer een afgevaardigde naar Agelo had gestuurd.
Daarna ondertekenden een groot aantal partijen de samenwerkingsovereenkomst; van overheden (Twentse gemeenten, provincie Overijssel en ministerie van LNV) tot bedrijven (Twence, ForFarmers, Rabobank, Aeres, Cogas). Ook onderwijs (Universiteit Twente, Van Hall Larenstein, Zone College), de agrarische sector (LTO Noord, OAJK, POV, Vruchtbare Kringloop Overijssel), waterschap Vechtstromen en Natuur en Milieu Overijssel behoren tot de ondertekenaars.
Verdienmodel
Namens LTO Noord ondertekende Martin Immink, afdelingsvoorzitter West Twente. „Als je aan zijn bodem komt, dan kom je aan een Twentse boer, daarom doen wij natuurlijk mee. Je moet als landbouw in deze tijd wel meebewegen met wat de maatschappij wil, maar wij letten er natuurlijk op dat bij Mineral Valley Twente ook een verdienmodel voor de boer hoort. Ik vind het zelf een goede zaak dat we zo kunnen in de praktijk laten zien en bewijzen dat je meer dierlijke mest en minder kunstmest kunt gebruiken. Het is daarom mooi dat het ministerie van LNV hier vertegenwoordigd is.”
Ria Broeze, akkerbouwer in Hoge Hexel, ondertekende als (nog net) lid van het dagelijks bestuur van waterschap de Vechtstromen. „Wat ik vooral mooi vind en wat mij aanspreekt is dat het hier niet zo ambtelijk aan toe gaat. Die houding van niet praten maar gewoon doen en durven spreekt mij erg aan.”
Bodemverbeteraar
Bij de bijeenkomst werd bekendgemaakt dat voor een nieuwe proeftuin Twence speciale ‘Keurcompost’ aanbiedt als bodemverbeteraar voor minimaal 200 hectare landbouwgrond in Twente. Het gaat daarbij om de landbouwgebieden bij de huidige en toekomstige waterwingebieden in Twente zoals Hammerflier, Manderveen, Hoge Hexel, Wierden, Holten en Herikerberg. Over een periode van drie jaar wordt dan bijgehouden of het effectieve organische stofgehalte in de bodem op een hoger peil gebracht kan worden. Voor ondernemers een mooie kans om op laagdrempelige wijze organische stof aan te brengen op hun gronden en zo de bodemgezondheid te verbeteren, zo stelt Twence. De resultaten van alle proeftuinen zoals recent bij de proef in Hof van Twente met varkensmest (en minder of geen kunstmest) op maisgrond worden overigens altijd met iedere belangstellende gedeeld.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Lauk Bouhuijzen