Achterhoekse Smaakboeken over streekeigen voedsel
Het project is een initiatief van Maurits Steverink van kenniscentrum Nelles. Het kenniscentrum is gevestigd in boerderij Nelles in Silvolde (GD). Het kenniscentrum initieert verschillende projecten, waaronder Smaakacademie Achterhoek. Binnen het project werken onder andere boeren en de onderwijsinstellingen Zone.college en het Graafschap college samen. Doel van het project is om de Achterhoeks voedselsector een impuls te geven.
Eco-gastronomie
De boeken, die informatie bevatten over streekeigen voedsel, geven volgens Smaakacademie Achterhoek een invulling aan eco-gastronomie. Hierbij wordt uitgegaan van een landbouw en voedselvoorziening zonder verspilling. Daarnaast wordt er bij eco-gastronomie rekening gehouden met het klimaat, natuurlijke omstandigheden, dierenwelzijn. De werkwijze binnen dit vakgebied volgt de principes van een circulaire economie.
Werken volgens de principes van eco-gastronomie betekent vaak ‘anders werken’, stelt de Smaakacademie. Zo kunnen de horeca, bakkers, groenteboeren, et cetera niet langer, ongeacht het seizoen, alles bij de groothandel of teler bestellen. Ook zou van consumenten verwacht mogen worden dat zij rekening houden met de tijd van het jaar en de beperkte beschikbaarheid van sommige producten. Van boeren wordt gevraagd dat zij in overleg gaan met hun afnemers en de consument.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Smaakacademie Achterhoek