Rijn en IJssel evalueert droogte 2018: ‘Goede maatregelen getroffen’
‘Waterschap Rijn en IJssel kan tijdens extreme droogte maar beperkt handelen, omdat op weinig plekken water ingelaten kan worden uit Rijkswateren en omdat er op de hoge zandgronden weinig water beschikbaar is’, aldus het waterschap. ‘De geïnterviewde organisaties vinden dat het waterschap heeft gedaan wat binnen de mogelijkheden lag om de droogte te bestrijden.’
Evaluatie
Het waterschap heeft consultancyorganisatie Arcadis de opdracht gegeven om het handelen van Rijn en IJssel tijdens de droogte van 2018 te laten evalueren, omdat het waterschap verwacht dat dergelijke extreme weersomstandigheden vaker zullen voorkomen.
‘De netwerkpartners geven aan dat zij willen toewerken naar een gezamenlijke communicatieboodschap over droogte’, aldus het waterschap. ‘Daarnaast wensen zij een duidelijk aanspreekpunt bij droogte en heldere regionale overlegstructuren. Ook zien de partijen een duidelijke rol voor het waterschap om te leren van de opgedane kennis en om (nog) beter voorbereid te zijn op toekomstige extremen. Het waterschap gaat met deze verbeterpunten aan de slag.’
LTO
De beperkte mogelijkheden die het waterschap heeft om te handelen als reactie op de droogte, heeft bij veel partners van Rijn en IJssel invloed op wat zij verwachten. Het waterschap Rijn en IJssel heeft die beperkte mogelijkheden ook gecommuniceerd tijdens de extreme droogte, wat volgens het onderzoek goed is overgekomen bij bijvoorbeeld LTO Noord.
De partners van het waterschap zien graag dat de leerpunten van 2018 op de politieke agenda komen. Dit gebeurt al, maar de partners zien liever dat dit intensiever gebeurt. Daarbij wil LTO Noord dat benadrukt wordt dat het waterschap zelf geen beheermaatregelen kan treffen die reiken tot de haarvaten van het systeem. Ze zijn daarvoor afhankelijk van onder meer boeren, zoals tijdens de duikeractie die werd gehouden deze zomer.