Esbro houdt uitloop bij leghennenhouder tegen uit angst voor vogelgriep
De slachterij is bang dat het in problemen komt bij een uitbraak van vogelgriep. Indien er vogelgriep uitbreekt bij de leghennenhouder wordt er een vervoersverbod ingesteld waardoor Esbro geen vleeskuikens aan kan voeren en financiële schade lijdt. De vrije uitloop van kippen zou de kans op vogelgriepuitbraken vergroten. Dit is te lezen in de uitspraak van de rechter op 24 januari van dit jaar. De rechter geeft Esbro gelijk omdat de uitloop van kippen niet goed geregeld is volgens het bestemmingsplan.
„Ik heb geïnvesteerd in dierenwelzijn en nu mag ik mijn kippen niet buiten laten lopen", zegt eigenaar Roy Tomesen van het leghennenbedrijf tegen dagblad De Gelderlander. „Ik wil aan de maatschappelijk eisen voldoen, maar dat wordt me zo wel erg moeilijk gemaakt.” Hij investeerde naar eigen zeggen één miljoen euro om zijn stallen te verbouwen.
Financiële scheefgroei
Tomesen wilde vanaf januari 2019 een deel van zijn hennen buiten laten lopen. Maar door de uitspraak van de rechter kwam het daar niet van. De gemeente Doetinchem wil het bestemmingsplan herzien zodat de leghennen straks wel gebruik kunnen maken van de uitloop. Al is nog onduidelijk wanneer dat zover is omdat er bezwaar gemaakt kan worden tegen de herziening.
De leghennenouder vreest voor zijn bedrijfsvoering. „Ik schiet er nu wekelijks een paar duizend euro bij in. Ik heb kosten gemaakt, maar verdien niets terug. Financieel groeit het helemaal scheef. Hoe lang houd ik dit vol?”, vraagt hij zich af tegenover De Gelderlander.
Volgens een woordvoerder van de gemeente Doetinchem trok Esbro in oktober 2018 aan de bel toen het ontdekte dat de uitloop qua bestemmingsplan niet was geregeld. De directie van Esbro wil niet ingaan op de kwestie. Lees het complete artikel op de website van De Gelderlander.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Agrio archief
Bron: De Gelderlander