‘Vaak schamen personen die te maken hebben gehad met criminaliteit zich’
Gemeente Voorst wil boeren weerbaarder maken tegen criminaliteit
„Door middel van het keurmerk willen we als gemeente vooral preventief te werk gaan. En een stuk bewustwording creëren onder de bewoners. Hier heerst soms nog de gedachte: ‘Dat gebeurt hier toch niet?’ Maar het speelt hier wel degelijk. Maar het keurmerk is geen tool om criminelen op te sporen”, zegt Lucas.
Het buitengebied ten noorden van de Rijksstraatweg in Twello is aangewezen als pilotgebied. De bewoners van dit gebied krijgen een enquête. „Met de enquête willen we inventariseren welke problemen er spelen in het buitengebied volgens de bewoners”, aldus Lucas. De gemeente wordt gecertificeerd voor het keurmerk, niet de bewoners of bedrijven.
Korte lijntjes
Een belangrijke speler bij creëren van een veiliger buitengebied in gemeente Voorst is Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland (PVO). PVO heeft onder andere als doel om de weerbaarheid van private organisaties en mensen tegen georganiseerde criminaliteit te vergroten en werkt hiervoor samen met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). „We zorgen ervoor dat er korte lijntjes ontstaan tussen verschillende partijen en daarnaast zorgen we voor een betere informatievoorziening”, zegt Anton Jansen, manager PVO Oost-Nederland.
Om de veiligheid van het buitengebied van Voorst te vergroten, werken onder andere de gemeente Voorst, LTO Noord, Omgevingsdienst Veluwe IJssel en waterschap Vallei & Veluwe samen. PVO is al in meerdere gemeenten in Oost-Nederland zoals Bronckhorst, Berkelland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Montferland, Aalten, Winterswijk en Doetinchem.
Awareness-avonden
Ook Jansen benadrukt het belang van bewustwording onder bewoners van het buitengebied in Oost-Nederland: „Mensen moeten niet denken dat criminaliteit alleen in het ‘criminele zuiden’ of het ‘wilde westen’ voorkomt. We organiseren vanuit PVO zo geheten ‘awareness-avonden’ waarbij we dit bewustzijn willen vergroten. We geven dan ook voorbeelden van situaties waar je in het buitengebied mee te maken kan krijgen. Mensen schrikken hier dan toch vaak wel van.”
Volgens PVO is ondermijning, ‘de verstrengeling van onder- en bovenwereld’, een fenomeen dat steeds vaker de kop opsteekt en zijn de ‘awareness-avonden’ vooral bedoeld om ‘het onzichtbare zichtbaar te maken’. PVO Oost-Nederland hanteert hierbij de uitspraak ‘Je gaat het pas zien als je het door hebt’, vrij vertaald naar een uitspraak van Johan Cruijff, aldus PVO..
Schaamte
Deze ‘awareness-avonden’ staan ook voor gemeente Voorst op het programma. „We willen hiermee de bewoners in het buitengebied met elkaar in contact brengen en het onderwerp bespreekbaar maken. Bewoners kunnen van elkaar leren”, zegt Lucas. Volgens Jansen speelt schaamte een grote rol bij mensen die te maken hebben gehad met criminaliteit. „Bijvoorbeeld, je bent boer en het bedrijf is al eeuwen in de familie maar financieel loopt het momenteel niet goed. Dan komt er ineens iemand met een ‘mooi aanbod’. Wat doe je dan? Als je eenmaal ja hebt gezegd dan kom je in een poel van ellende terecht en is er sprake van een hoog schaamtegevoel.”
Meld Misdaad Anoniem
Volgens Jansen heeft de werkwijze van PVO Oost-Nederland zeker effect. „We zijn in meerdere gemeenten in het oosten van het land actief en we merken dat er meer meldingen gedaan worden van criminele activiteiten in het buitengebied. Ook het aantal meldingen via Meld Misdaad Anoniem in die regio neemt toe. Daarnaast hebben we kortere lijntjes kunnen leggen tussen verschillende instanties en is er meer bewustwording onder de bewoners en voelen zij zich weerbaarder tegen criminelen.”
Te mooi om waar te zijn
Jansen heeft nog verschillende tips voor boeren om zich beter te weren tegen criminelen. „Leer opnieuw te vertrouwen op je eigen gevoel. Als het aanbod te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het ook te mooi. En durf vanaf het eerste moment nee te zeggen. Je kunt maar één keer nee zeggen en dat is de eerste keer.” Boeren die al te maken hebben (gehad) met criminaliteit adviseert Jansen om contact op te nemen met Meld Misdaad Anoniem. „En bouw een goede relatie op met je wijkagent.” Volgens Jansen is de drugsgerelateerde criminaliteit in Oost-Nederland goed voor een omzet van drie miljard euro per jaar. „En dit is nog maar de onderlaag”, stelt Jansen.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ruth van Schriek