Nieuwe koers ganzenschade Kop van Overijssel werpt nog geen vruchten af
In 2018 werd er nog voor nagenoeg een half miljoen euro aan schade gemeld bij BIJ12. Afgezet tegen de 575.000 euro schade in 2017, lijkt met een daling van driekwart ton een goede weg zijn ingeslagen. Echter afgezet tegen de schade gemeld in 2013 (290.000) is het duidelijk dat er sprake is van een alarmerende trend.
Samenwerking
„Het beheren van ganzen kan altijd meer en beter, maar vooralsnog zien wij geen reden om af te stappen van de ingeslagen weg”, zegt Sander Pereboom, voorzitter van LTO Noord Steenwijkerland. „Het terugdringen van de ganzenaantallen heeft tijd nodig. Het is een proces wat stapje voor stapje gaat.”
Een (naar eigen zeggen) grote stap in de strijd tegen de ganzen is de samenwerking tussen LTO Noord Steenwijkerland, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer die begin dit jaar van start ging. Faunabeheereenheid Overijssel completeert het kwartet.
Nestbehandeling
De vier organisaties zijn dit jaar begonnen met nestbehandeling. Een preventieve manier van ganzenbeheer. Bij nestbehandeling smeren beheerders het merendeel van een nest (bijvoorbeeld vijf van de zes eieren) in met maïsolie. Daardoor stopt de ontwikkeling van het ei waardoor deze niet meer uitgebroed kan worden. Pereboom: „Dit is een comfortabelere en vooral respectvollere manier om het aantal ganzen terug te dringen. En mogelijk ook nog veel effectiever dan afschot.”
Afschot
Er worden meer ganzen geschoten dan ooit tevoren, maar nog altijd is er sprake van buitenproportionele schade door ganzen aan percelen. „In alleen Steenwijkerland al zijn er al honderden hectare begraasd door ganzen. Boeren willen die eerste snede gewoon hebben. Dat is het voer van de koeien en een stuk inkomen van de boer. En ze schijten ook je hele veld onder. Dan kan je helemaal niet schoon en lekker werken op je land.”
Evalueren
Dat de opeenstapeling van maatregelen tegen de ganzen vooralsnog resulteert in een onmeetbaar effect, baart de voorzitter van LTO Steenwijkerland geen zorgen. „Het duurt minimaal een jaar voor we de eerste effecten van dit beleid zouden kunnen gaan zien. Aan het eind van het jaar hebben we (LTO Noord Steenwijkerland, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Faunabeheereenheid Overijssel, red.) een evaluatie gepland en tussendoor zal er ook nog wel een komen. Maar op zijn vroegst gaan we in het voorjaar verschil merken.”