LTO Noord afdeling Gelderse vallei trekt aan de bel: ‘Zonnecentrales op landbouwgrond volstrekt onacceptabel’
LTO Gelderse Vallei: ‘Zonnecentrales op landbouwgrond volstrekt onacceptabel’
„Wij maken ons zorgen dat nu niet de juiste weg wordt gevolgd. Allereerst vinden wij de term zonnevelden, zonneweides of zonneparken ongepast. Je zou moeten spreken van zonnecentrales. Het is immers een industriële bezigheid”, aldus Aart Jan Vos, portefeuillehouder Energie & Duurzaamheid, LTO Noord afdeling Gelderse Vallei. De organisatie vindt het plaatsen van deze ‘grote zonnecentrales’ op landbouwgrond ‘volstrekt onacceptabel’. „Zeker in onze regio hebben wij onze landbouwgrond hard nodig voor de transitie naar een duurzame, meer circulaire voedselproductie”, stelt Vos.
LTO Gelderse Vallei heeft haar visie naar alle 11 gemeentebesturen en politieke partijen in de regio Foodvalley en daarbuiten gestuurd. De organisatie stelt dat de visie als input kan dienen voor de Regionale Energie Strategie die alle gemeenten moeten maken om het Klimaatakkoord te ondersteunen.
Grondprijzen
In de visie ‘Zonneklaar’ haalt LTO Gelderse Vallei verschillende argumenten aan waarom er geen zonnecentrales op landbouwgrond moeten komen. Zo zegt de organisatie dat claims op locaties voor zonnecentrales ervoor zorgen dat de grondprijzen omhoog gaan. ‘Dat maakt het bijvoorbeeld voor jonge boeren moeilijker om het ouderlijk bedrijf over te nemen. Die zijn dan de dupe’, stelt LTO Gelderse Vallei in haar visie. Daarnaast vindt de organisatie dat zonnecentrales in strijd zijn met de inzet van de Regio Deal Foodvalley om de biodiversiteit en bodemkwaliteit te verbeteren.
Een ander argument dat wordt aangedragen is de netwerkcapaciteit. ‘Zoals u in het nieuws hebt kunnen lezen, is er in veel delen van Nederland het elektriciteitsnet nu al overvol. Dit komt onder andere door de grote toename aan zonnecentrales’, staat in de visie te lezen. Volgens LTO Gelderse Vallei is het voor het net beter om verspreid in de gemeente kleinere projecten uit te voeren dan een aantal grote zonnecentrales te realiseren.
Zonneladder
Niet alleen de rol die LTO Gelderse Vallei weggelegd ziet voor gemeenten, wordt beschreven in de visie. De organisatie beschrijft ook welke kansen zij ziet op het gebied van het produceren van duurzame energie. Zo heeft de organisatie de voorkeur voor de ‘zonneladder’. Dat houdt in dat eerst (stal)daken vol gelegd worden met zonnepanelen en dat er pas daarna gekeken wordt naar restruimtes als taluds en bermen. LTO Gelderse Vallei wil eventueel ook meedenken bij de plaatsing van windmolens. „Mits er lokaal draagvlak is. Dan is dit voor ons een goede manier van duurzaam energie opwekken”, aldus Vos.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: LTO Noord afdeling Gelderse Vallei