Varkenshouders willen hulp van provincies: Gelderland en Overijssel doen al veel
Via de warme saneringsregeling kunnen varkenshouders in overbelaste gebieden tegen een vergoeding met hun bedrijf stoppen. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) stelde hiervoor vorige week 120 miljoen euro beschikbaar. LNV maakte deze week bekend dat varkenshouders in 151 gemeenten in Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel, Utrecht en Limburg in aanmerking komen voor de regeling.
POV wil maatwerk van provincies
Om de sanering te laten slagen, wil voorzitter Linda Janssen van de POV onder meer maatwerk van de provincies om zogenoemde ‘stoppers’ te helpen bij het beëindigen van hun bedrijf. Ook wil zij dat provincies ruimte geven aan duurzame bedrijfsontwikkeling en wil zij provinciale medewerking bij lopende en nieuwe initiatieven op het gebied van mestverwerking. „Bijvoorbeeld sneller vergunningen verlenen en financiële ondersteuning bieden.”
Sloop en asbest
De POV vindt ook dat provincies de sloopkosten en de kosten voor asbestsanering van de stallen voor hun rekening moeten nemen. Gelderland gaat dat in ieder geval niet doen. „Daar zijn al rijkssubsidies en -regelingen voor”, zegt de woordvoerder van landbouw-gedeputeerde Peter Drent, Eva Calicher. Ook worden vergunningen voor mestverwerking niet sneller door de molen gehaald. „Dat kunnen wij helemaal niet. Er zijn regels voor de vergunningverlening en burgers hebben nou eenmaal recht op inspraak”, aldus Calicher. „Wij kunnen het tempo niet eigenhandig versnellen. Voordat je het weet heb je een procedure bij de Raad van State.”
Beleid om varkenshouders te helpen met duurzame bedrijfsontwikkelingen is er in Gelderland volgens Calicher ook al. „Wij hebben het plussen-beleid, waarbij veehouders meer ruimte krijgen naarmate ze meer aan bijvoorbeeld dierenwelzijn of milieu doen.”
Gelderland heeft ook een bedrag van 450.000 euro uitgetrokken om stoppende varkenshouders te helpen bij andere activiteiten. „Wij houden bijvoorbeeld keukentafelgesprekken met varkenshouders en hebben een loket waar zij geholpen kunnen worden bij het aanvragen van subsidies of worden geholpen als zij een andere functie willen geven aan hun voormalige varkensbedrijf, zoals een Bed & Breakfast.”
Gemeenten zijn volgens haar individueel ook bezig met allerlei projecten om stoppende varkenshouders opnieuw op weg te helpen. Dit wordt allemaal betaald uit de pot van 450.000 euro.
'Overijssel doet al veel'
Ook de provincie Overijssel geeft aan al veel te doen om stoppende varkenshouders te helpen. „Wij richten ons met erfcoaches op ondersteuning en maatwerk op het erf in het landelijk gebied, zowel bij particulieren als bij stoppende (varkenshouderij)bedrijven. Dit doen we samen met de gemeenten”, zegt woordvoerder Harry te Walvaart van landbouwgedeputeerde Hester Maij.
Geen sloopsubsidie
Een sloopsubsidie, zoals de POV wenst, heeft Overijssel niet. „Wel komt er een fonds voor bedrijven en particulieren, die met name de asbestverwijdering niet kunnen betalen. Ruimte voor duurzame ontwikkeling is volgens Te Walvaart in de Omgevingsvisie opgenomen. „Overijssel richt zich al meerdere jaren op verduurzaming van de hele sector. Wij ondersteunen nieuwe concepten en innovaties bijvoorbeeld via kennisvouchers. Hieruit zijn onder andere Stichting het Wroetvarken, Animal Life Plus en Biobed ondersteund.”
Mest
In Mineral Valley Twente ondersteunt de provincie Overijssel ook pilots rondom mestverwerking en mestverwaarding. „Bij Twence maakt de provincie via een inpassingsplan een grootschalige mestverwerkingsinstallatie mogelijk”, licht Te Walvaart toe.
Lees meer over de warme sanering van de varkenshouderij op Pigbusiness.nl
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: Eigen verslaggeving