Vroege maïsteler maakt zich niet druk om nachtvorst
Dit jaar heeft het op zijn percelen aan de grond boven de gekiemde mais een aantal keren gevroren, waaronder afgelopen week. Dat heeft niet tot schade geleid.
Matige vorst op klomphoogte
Ook elders in het land zijn er geen nachtvorst schademeldingen gemeld, hoewel er zowel in Zuid-Nederland als in Noord-en Oost-Nederland begin deze week op klomphoogte matige vorst (< 5 gr C) werd gemeten. Dat is volgens maisteeltdeskundige Mark de Beer van adviesbureau Groeikracht Zuid de kritische grens waarbij er nachtvorstschade aan gekiemde maisplantjeskan ontstaan. Gerritsen: „Op mijn grond heb ik de ervaring dat zolang het hart van de maisplantjes groen blijft, het zich altijd goed herstelt." De Beer beaamt dit. Albert Jan Bos van DLV Advies uit Drachten is het er ook mee eens dat nachtvorst geen groot risico is in de maisteelt, ook niet in Noord-Nederland. „Maar de natuur is hier wel later. Het risico is hier groter dat de mais staat te verpieteren en de mais door het onkruid wordt overwoekerd als het koud is."
Hogere voederwaarde
Gerritsen zaait zijn mais op de droge zandgrond sinds jaar en dag zo vroeg, als de grond niet te nat en ‘bekwaam’ is, omdat het mais oplevert met een hoge voederwaarde. Dat is te danken aan de vroege bloei. „Mais die later wordt gezaaid, groeit sneller en bloeit later. Dat levert meer massa op maar minder kolf." Sinds de invoering van de vanggewassenregels is het een bijkomend voordeel dat geen onderzaai van groenbemester hoeft te worden toegepast. Gerritsen is er op zijn droge zandgrond vrijwel zeker van dat hij eerder dan 1 oktober kan oogsten en daarna groenbemester inzaaien. „Onderzaai op deze droogtegevoelige grond mislukt of gaat ten koste van de mais door de beperkte beschikbaarheid van bodemvocht in de zomermaanden."