Ruim vijftig Lochemse boeren en loonwerkers aan de slag met zonnebloemen
„Het idee is om door middel van zonnebloemranden langs maïspercelen bij te dragen aan een aantrekkelijk landschap voor zowel bijen, andere insecten, vogels, burgers én boeren. De boeren zien de zonnebloemranden wel zitten omdat ze samen met de maïs geoogst, bewaard en aan de koeien gevoerd kunnen worden”, stelt Erik Koldewey van De Innovatie Coöperatie, een van de initiatiefnemers van het project.
‘Overweldigend’
Volgens Koldewey is het enthousiasme van boeren voor het project ‘overweldigend’. „Dit jaar doen 45 boeren en 11 loonwerkers mee uit de gemeente Lochem. Helaas hadden we niet meer ruimte in het budget, want het aantal aanmeldingen was nog groter. We hopen volgend jaar meer boeren en bijen blij te maken met nog meer kilometers zonnebloemenlinten. Voor mij blijkt hieruit, dat boeren graag bij willen dragen aan het ondersteunen van de biodiversiteit en aan een fraai landschap.” Vorig jaar namen tien boeren deel aan het project.
Ondergewas
Bij het project wordt dit jaar geëxperimenteerd met een ondergewas onder de zonnebloemen. Het idee hierachter is dat het ondergewas werkt als onkruidbeheersing maar daarnaast moet het de zonnebloemenrand ook aantrekkelijker maken voor ‘beestjes’, stellen de initiatiefnemers.
De agrarische natuurvereniging ’t Onderholt neemt dit jaar het project voor haar rekening. Andere deelnemende partijen zijn gemeente Lochem, LTO Noord afdeling Achterhoek Noord, Vereniging voor Landbouw Voorlichting Gorssel-Lochem, ForFarmers, De Innovatie Coöperatie, Rabobank Coöperatiefonds, Stichting Pak An, LTO Noord Fondsen, Proefboerderij de Marke in Hengelo (GD) en Loonwerker H. Boschloo en Zn. uit Gorssel (GD).
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Gemeente Lochem