Boeren Oost Gelre willen beter imago en positief in nieuws komen
De uitkomst van de gesprekken met lokale boeren is verdeeld onder vijf thema’s: de boer als voedselproducent, duurzaamheid & milieu, sociale ontmoeting, vernieuwing en landschap & recreatie.
Imago
Uit het eerste thema blijkt dat boeren met name worstelen met het imago dat zij hebben. ‘Het gevoel heerst dat de burger verder af staat van de sector dan voorheen’, zo wordt geconcludeerd. ‘Voor hun eigen gezondheid vinden agrariërs het belangrijk een goed imago te hebben als agrarische sector door positieve berichtgeving in de media.’ Zij zien in de toekomst dan ook graag meer waardering voor hen als voedselproducent. Een grote wens is actieve ondersteuning vanuit de gemeente in de profilering een beeldvorming van de sector, ook richting de landelijke en provinciale overheid.
Daarnaast willen boeren dat de communicatie tussen boer en burger wordt verzorgd door een vertegenwoordiger. Ook willen de agrariërs betrokken worden bij de nieuwe Omgevingswet die naar verwachting in 2021 in werking treedt.
Duurzaamheid
Boeren zijn erg blij met projecten als Kunstmestvrije Achterhoek en Vruchtbare Kringloop Achterhoek. Daarnaast hebben ze aangegeven dat het wel belangrijk is dat het inkomen van de boer het belangrijkst blijft bij alle regelingen en activiteiten rond duurzaamheid.
Boeren zien graag dat duurzame energie een grotere rol krijgt in de gemeente, waarbij Oost Gelre en agrariërs samen optrekken om het te realiseren. ‘Er wordt meer gedaan aan de sloop van oude gebouwen en het herbestemmen van Vrijkomende Agrarische Bebouwing, bijvoorbeeld in de vorm van asbestsubsidie.’ Vanuit de boeren geldt daarnaast een sterke voorkeur om zonnepanelen op daken te leggen in plaats van landbouwgrond te gebruiken. Zij zien daarnaast kansen om de Rood voor Rood-regeling nieuw leven in te blazen.
Landschap
Op dit moment zijn boeren uit Oost Gelre blij met de nette bedrijfserven en het kenmerkende coulisselandschap in hun omgeving. In de toekomst moeten de gemeente en agrariërs samen optrekken om de huidige situatie te behouden, zo blijkt uit de Agrarische Agenda. ‘Landschappelijke elementen zijn niet tegenstrijdig aan de bedrijfsvoering van agrariërs, maar onderling afgestemd’, zo luidt de visie voor de toekomst. De boeren zien kansen om akkerranden in te zaaien en weidevogelbeheer toe te passen. Daarnaast zien zij graag dat de exoten, zoals Japanse Duizendknoop, worden bestreden. Ook willen boeren graag dat de inkomsten van toeristenbelasting deels wordt besteed aan landschapsbeheer door agrariërs, of bijvoorbeeld voor ‘de koe in de wei’.
Proces
De inhoud van deze Agrarische Agenda is bepaald door boeren uit de gemeente. Door ondersteuning van Stimuland is er een document uitgerold. Het proces is gestart in 2018, toen heeft de gemeente het plan opgepakt om de situatie van de agrarische sector in Oost Gelre te onderzoeken. Daarbij is met name gekeken naar de toekomst van de boeren en is er speciaal aandacht gevraagd voor het zogenoemde ‘stille leed’. In januari en februari van dit jaar heeft een kleiner groepje agrariërs - dat had aangegeven verder mee te willen denken - de inbreng besproken en verfijnd.
Klankbordgroep
Naast de agenda is er ook een klankbordgroep in het leven geroepen waarin boeren uit Oost Gelre met medewerkers van de gemeente nadenken over kansen die de agenda biedt voor uitvoering van beleid. Boeren die nog willen deelnemen aan deze klankbordgroep kunnen contact opnemen met Mirjam Arends via marends@stimuland.nl.