Nauwelijks schade gemeld aan maïs ondanks ‘ouderwetse’ IJsheiligen
Het vroor in mei dit jaar bij vliegbasis Twente op het officiele KNMI waarnemingsstation drie nachten op normale waarnemingshoogte. Alleen in 2010 vroor het ook drie nachten in mei op normale waarnemingshoogte op deze locatie.
Schade in Albergen
Bodem-en teeltdeskundige Marcel Rikmanspoel uit Albergen (Ov.) meldt dode kiemplanten op maispercelen in zijn woonplaats. ‘Het is maar op een paar percelen en ook niet meer dan 15 procent van het totaal. Aan het eind van het groeiseizoen is er wellicht geen verschil meer te zien met andere percelen. Maar dan moet er wel snel regen vallen.’
De pas gekiemde mais is extra gevoelig voor droogte door de nachtvorst. Door heel Nederland is dan ook het algemene beeld dat de mais geel kleurt, staat te verpieteren en snel regen en warmte nodig heeft. Weersomstandigheden die de komende dagen in het verschiet liggen , al is de verwachting dat het wisselvallig wordt geen garantie dat er in het hele land ook regen van betekenis valt.
Vanwege de stress door droogte en kou raadt maiszaad kweekbedrijf Limagrain aan voorzichtig te zijn met onkruidbespuitingen, die gemakkelijk spuitschade aan de maisplanten kunnen veroorzaken onder deze omstandigheden.
Verspeelde voorsprong
Rikmanspoel uit Albergen is benieuwd of de vroeg gezaaide maïs de voorsprong behoudt op de maïs die later gezaaid is en met de nachtvorst van de afgelopen weken nog niet boven stond. “Het zou best kunnen dat de later gezaaide mais het beter gaat doen dan de vroeg gezaaide mais die heeft staan te verpieteren. Vroege zaai heeft ook dit jaar niet tot veel vorstschade geleid. Maar wie weet is de voorsprong die er was opgebouwd wel verdwenen.”