ʻKeten verkorten kan op allerlei manierenʼ
Tijdens de masterclasses werd aan de boeren gevraagd om een businessmodel te maken. Bijzondere aan dit model is, is dat het streekproducten betreft die regionaal aan de eindconsument moeten worden verkocht. De concepten varieerden van eieren in kartonnen cadeauverpakking tot de kleinschalige afzet van kefir met aandacht voor lactose-intolerantie en darmflora.
Jan-Willem van der Schans: „Een korte keten wil zeggen één tot geen schakels. Dat kan op allerlei verschillende manieren en daar komt heel veel bij kijken. Logistiek, marktontwikkeling, verwerking, hospitality, distributie, afzet. Boeren zijn in principe alleskunners, maar zij moeten wel door de ogen van de consument naar hun eigen bedrijf kunnen kijken en in staat gesteld worden om te professionaliseren.”
Achtertuin
De masterclasses werden aangeboden aan boeren uit regio Foodvalley door gemeentes Ede en Barneveld, LTO Gelderse Vallei, Coöperatie Boerenhart, provincie Gelderland en WUR. Gedurende het half jaar ontvingen de deelnemers begeleiding van WUR-professoren Jan-Willem van der Schans en Geert Hoekstra. Wethouder Leon Meijer van de gemeente Ede zegt blij te zijn met de WUR-begeleiding omdat „je over de hele wereld alumni van WUR tegenkomt, behalve in de eigen achtertuin.”
Agrisupermarkt
Dat in staat stellen en professionaliseren waren de doelen van ʻBoeren in de korte ketenʼ. Door verschillende excursies, gastsprekers en zogeheten verdiepende sessies werd getracht deze doelen te behalen. Wat de boeren het meest bij is gebleven van de verschillende lessen, is de gastspreker van Agrisupermarkten, een supermarktketen in Zeeland (met een enkele vestiging in zowel Zuid-Holland als Noord-Brabant) met uitsluitend producten direct aangeleverd door de boer.
Gedurende het slotevent van ʻBoeren in de korte ketenʼ kwamen de deelnemende boeren herhaaldelijk terug op dit initiatief met het idee om een soortgelijk project te starten. Wethouder Aart de Kruijf van gemeente Barneveld reageerde terughoudend op deze ondernemerslust. „Er komt heel veel kijken bij het opzetten en onderhouden van een supermarkt. En als je dan een gebrek aan kennis en kunde hebt, hoef je niet te rekenen op ondersteuning van andere supermarkten.”
ʻOnvoorzien maar gewenst neveneffectʼ
Desondanks de kritische noot van de wethouder, zoemt het idee van een supermarkt in eigen beheer na in de hoofden van de nu ex-deelnemers. Grootste reden voor de hardnekkigheid van dit idee is de onderlinge band die de boeren zeggen te hebben opgebouwd het afgelopen half jaar.
De aanwezige boeren spraken meermaals uit dat de grootste meerwaarde van het project zat in het vinden van gelijkgestemden. Een ʻonvoorzien maar zeker gewenst neveneffectʼ, zoals de organisatie vanuit de gemeente Barneveld de groepscohesie duidt.
Het project werd gefinancierd door een POP3-subsidie van de provincie Gelderland. De organisatie laat weten een vervolg te willen organiseren van dit project. Of dit een herhaling van zetten wordt of een vervolgsessie voor de boeren die al deelgenomen hebben, is nog onduidelijk.
Lees binnenkort in Vee & Gewas de ervaringen van deelnemers Gert-Jan van Beek (pluimveehouder), Gerald Deetman (varkenshouder) en Liane van Steeg (melkveehouder) en welke concepten zij hebben gerealiseerd met de masterclass-reeks Boeren in de korte keten. Nog geen abonnee? Vraag hier een gratis proefnummer aan!