Stokkumse boeren kunnen ook op erf biodiversiteit vergroten
Het idee voor de workshop over biodiversiteit komt voort uit het project Levend Landschap Stokkum. Bij dit project kunnen bewoners hun wensen en ideeën voor het Stokkumse landschap kenbaar maken. Bij de uitvoering van deze ideeën krijgen zij ondersteuning van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Uit dit project is gebleken dat bewoners uit Stokkum aandacht willen besteden aan het thema ‘biodiversiteit’.
De workshop bestaat uit een theorieavond en een praktijkochtend. Tijdens de theorieavond wordt besproken wat verschillende diergroepen, zoals vlinders, vogels, amfibieën en kleine zoogdieren, nodig hebben. Bijvoorbeeld op het gebied van ecologisch beheer en de aanplanting van inheemse bomen en struiken. Deelnemers aan de workshop bezoeken tijdens de praktijkochtend een erf en bekijken daar verschillende landschapselementen.
Tweede ronde voor ‘Stokkum in het groen’
Niet alleen een workshop over biodiversiteit is een van de wensen van de bewoners van Stokkum. Het beplantingsproject ‘Stokkum in het Groen’ is ook ontstaan vanuit wensen van bewoners. Bij dit project krijgen bewoners van het buitengebied van Stokkum de mogelijkheid om bomen en struiken aan te schaffen voor hun eigen terrein. „Het betreft dan inheemse soorten”, aldus Van der Zwart. Hierbij kan gedacht worden aan de hazelaar, sleedoorn, knotbomen, laanbomen en hoogstamfruitbomen. De beplanting moet de grote landschappelijke structuren in Stokkum versterken, zodat dieren, vogels en planten er hun voedsel- en leefgebied van kunnen maken.
„Dit jaar vindt de tweede ronde van Stokkum in het Groen plaats”, vertelt Van der Zwart. De eerste fase van dit project ging vorig jaar van start en had als resultaat dat negen bewoners onder meer liguster en hazelaar hebben aangeplant op hun eigen terrein. De tweede fase van dit project heeft als doel om ‘grotere structuren in het landschap te realiseren, zoals bijvoorbeeld een laanbomenrij van minimaal twintig bomen, of een hoogstamfruitboomgaard van minimaal vijftien stuks’.
Beplantingsplan
Na aanmelding voor het beplantingsproject, bekijkt een adviseur van Stichting Landschapsbeheer Gelderland de wensen voor de beplanting en wordt er samen met de deelnemer een beplantingsplan opgesteld. „Deelnemers betalen een gereduceerde eigen bijdrage voor het plantmateriaal”, aldus Van der Zwart. Gemeente Montferland en provincie Gelderland dragen bij aan de financiering van het beplantingsproject.
Schop in de grond
De theorieavond van de workshop ‘Biodiversiteit’ vindt op woensdag 12 juni plaats om 19.30 uur. De praktijkochtend wordt gehouden op zaterdag 15 juni om 9.30 uur. Deelname aan de workshop is gratis. Bewoners van Stokkum kunnen zich voor de workshop aanmelden via de site van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Op deze site is tevens het deelnameformulier te vinden voor het project ‘Stokkum in het groen’.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Stichting Landschapsbeheer Gelderland