Alle Overijsselse gemeentes kunnen ervencoach krijgen
Stimuland voerde in 2018 het pilotproject ʻToekomstgerichte Ervenʼ uit in opdracht van de provincie Overijssel en de gemeente Hof van Twente. Bij dit project gingen ervencoaches – werkzaam bij Stimuland – in gesprek met boeren. In de gemeenten Almelo en Tubbergen en Dinkeland hebben gelijksoortige pilots plaatsgevonden
De coaches namen de rol aan van onafhankelijk vertrouwenspersoon, waarbij zij fungeerden als adviseurs en gesprekspartners rondom het verduurzamen van het boerenerf. Daarbij werden thema’s zoals duurzame energie, bedrijfsontwikkeling, herbestemming en sloop aangehaald. Met name asbestsanering was een veelbesproken onderwerp.
Saneren of slopen
Ervencoach van Stimuland Hendry van Ittersum: „Veel boeren hebben 2025 asbestvrij in hun achterhoofd. Dan gaan wij met hun, aan de keukentafel, het gesprek aan. Dan lopen we langs welke kosten aan sanering verbonden zijn en wat er allemaal nog meer bij komt kijken. Als boeren bijvoorbeeld nog asbest hebben liggen op een verouderde schuur die niet meer in gebruik is, dan is sloop het overwegen waard. We adviseren boeren welke stappen zij het beste kunnen nemen en proberen hun te koppelen aan contactpersonen.”
Doorslaand succes
Stimuland zegt zelf dat het project vanwege doorslaand succes provinciebreed wordt overgenomen. De definitie van succes in deze, is – volgens een zeer tevreden Van Ittersum – het feit dat van de boeren in het afgebakende gebied van de pilot (600 erven in gemeente Hof van Twente) ruim 100 boeren een beroep hebben gedaan op de ervencoach. Onder deze 100 boeren werd er aantoonbaar meer asbest gesaneerd en meer geïnvesteerd in duurzame energie.
Een neveneffect, noemt Van Ittersum dat. De ervencoach wijst eerder naar het waarborgen van onderhouden erven. „Veel boerenbedrijven komen in de toekomst leeg te staan en daarmee komt het grote risico dat erven verrommelen, verpauperen.” De ervencoaches zouden met de gesprekken in het kader van toekomstbestendigheid een aandeel leveren in het voorkomen hiervan.
Emotie
Van Ittersum zegt dat er een grote categorie boeren is voor wie een ervencoach niet persé nodig is. „Maar er zijn welwillenden die niet weten hoe ze moeten beginnen met, bijvoorbeeld, asbestsanering. Of er zijn boeren of oud-boeren die de fiscale mogelijkheden niet hebben.”
De emotionele aard van sommige gespreken, geven ontmoetingen een extra dimensie. Van Ittersum zegt gesproken te hebben met boeren wiens bedrijven generatieslang in de familie zitten waarvan het einde van de levensvatbaarheid in zicht is. „Dat soort gesprekken zijn heel emotioneel, dat zijn hele moeilijke situaties en die zie je ook best vaak. Dan moet je kijken aan welke knoppen je nog allemaal kan draaien, en anders moet je adviseren over en begeleiden in een zo goed mogelijke uitrol van het bedrijf.”