Fotoserie: ʻElke drempel is er één te veelʼ
Nog voor de zomer moet er drempels komen in het Zwolse buitengebied om de veiligheid van de Kuyerhuislaan, Herfterlaan en Helmhorstweg te verhogen. Twee jaar geleden vond er op deze wegen nog een dodelijk ongeval plaats waar een motorrijder bij betrokken was. Vorig jaar raakte eveneens een motorbestuurder zwaar gewond.
ʻDrempels maken geen verschilʼ
Poppe, wiens melkveebedrijf aan de Herfterlaan is gevestigd, pleit voor andere maatregelen dan drempels. Die zouden niet helpen omdat hij meent dat de snelheid het probleem niet is. „Je kan er helemaal niet hard rijden. Daar is het veel te onoverzichtelijk voor.” Dat is volgens de melkveehouder ook het probleem. „Allemaal flauwe bochten, hoge bomen, struiken, heggen waar je niet overheen kan kijken. Soms zie je gewoon hele afslagen niet en dan komt er vanuit het niets iemand van rechts de weg opgesjeest. Het is hartstikke onoverzichtelijk.”
Poppe is tot tienmaal toe per dag op de bewuste wegen te vinden. Een stuk vaker dan de overige bewoners (niet-boeren), meent de melkveehouder. „Zij wilden die maatregelen, maar ik zie drempels geen verschil maken. Je moet van die wegen voorrangswegen maken, haaientanden plaatsen bij kruizingen en snoeien. Die heggen, struiken en bomen zijn hartstikke mooi, maar die vormen het grootste probleem.”
Kosten
Bij het inkuilen krijgen de loonwerkers van Poppe 350 euro per uur. Omgerekend per minuut is dat 5,84 euro. „Tja, hoelang duurt het nemen van een drempel. Tien seconden? Vijftien seconden.” Dat betekent dat elke drempel 1,16 euro tot 1,45 kost. Buiten beschouwing gelaten dat trekkers en aanhangende machines sneller slijten door het nemen van drempels. „Ja, die levensduur gaat wel achteruit, ja. En alle moertjes en weet ik veel wat allemaal rammelen los. Elke keer afremmen en optrekken kost ook extra brandstof. Elke drempel is er een te veel.”
De grootste ergernis van Poppe is echter niet van financiële aard. „Het is simpelweg irritant. Het werkt niet vlot, niet prettig; het is gewoon een grote ergernis.”
Gepasseerd
Eerder zijn de Kuyerhuislaan, Herfterlaan en Helmhorstweg al verbreed, maar de roep om maatregelen (vanuit omwonenden) hield aan. Door een provinciale subsidie wordt het nu mogelijk om drempels aan te leggen. „Dat potje vervalt deze zomer, dus dat is allemaal verloren geld als er nu niet snel drempels komen.”
Poppe vermoedt dat dat ook de reden is waarom het schriftelijke bezwaar dat de boeren gezamenlijk hebben aangetekend niet wordt gehoord. De gemeente zegt de boeren tegemoet te zijn gekomen, maar Poppe kan dat niet plaatsen en voelt zich gepasseerd. „Hoe dan? Het moet allemaal snel, snel snel. Die besluiten zijn al gemaakt en aan onze zorgen en alternatieven, die we ook hebben geuit tijdens een speciaal daarvoor georganiseerde informatieavond, hebben ze geen boodschap gehad.”