Melkveeproefbedrijf De Marke in Hengelo (GD) gaat verder als coöperatie
‘Boeren krijgen zelf zeggenschap over De Marke’
Door De Marke in deze vorm voort te zetten, gaat het bedrijf zelfstandig verder als proeflocatie. Boeren kunnen lid worden van de coöperatie. De Vries, projectleider van VKA en Eggink, oud-bestuursvoorzitter van FromFarmers brachten op maandag 27 mei een bezoek aan de notaris om de coöperatie officieel te maken. „Het is allemaal nog erg pril maar het grote plan is nu om zo veel mogelijk boeren en bedrijven uit de agri-keten uit te nodigen om lid te worden van de coöperatie”, zegt De Vries. „Ons doel als coöperatie is om de melkveehouderijsector te helpen met de voorbereiding op de toekomst maar we willen ook de Achterhoek positioneren als koploper op het gebied van kringlooplandbouw.”
Met het voortzetten van De Marke als coöperatie willen de initiatiefnemers de verbinding van het melkveeproefbedrijf met de regio versterken. „Voorheen had De Marke voornamelijk een landelijke rol. De laatste jaren is de regionale rol wel gegroeid door de samenwerking met Vruchtbare Kringloop Achterhoek”, aldus De Vries.
WUR
Dat De Marke niet langer een proefboerderij is van WUR, komt niet als een verrassing volgens Zwier van der Vegte, manager van De Marke namens Wageningen Livestock Research. „WUR had tien jaar geleden al besloten om De Marke af te stoten”, aldus Van der Vegte. „Ze wilden een efficiëntieslag maken door al het onderzoek naar de Dairy Campus in Leeuwarden te verplaatsen. Zolang er opdrachten binnen zouden komen, kon De Marke blijven bestaan en dat was het geval. Daarnaast wordt hier bodemonderzoek gedaan en de bodem kunnen je natuurlijk niet verplaatsen.”
Volgens Van der Vegte ondersteunt WUR de voortzetting van het proefbedrijf als coöperatie en was WUR hier vanaf het begin bij betrokken. Ook De Vries bevestigt dat WUR volop meewerkt aan de omschakeling naar een coöperatie. „De Marke is de enige plek voor wetenschappelijk onderzoek in de Achterhoek. Die moeten we behouden. WUR blijft hierin een belangrijke partner.” Welke rol WUR precies gaat spelen binnen de coöperatie kan De Vries nog niet zeggen. Van der Vegte blijft in ieder geval wel opereren als manager van De Marke. Deze laatstgenoemde stelt dat ook opdrachtgevers het belangrijk vinden dat de relatie met WUR in stand blijft.
Onderwijs
Bij het voortzetten van De Marke als coöperatie staan er een aantal veranderingen op het programma. Zo willen de initiatiefnemers het melkveeproefbedrijf verder ontwikkelen als onderwijslocatie. „We willen de samenwerking met de regionale onderwijsinstelling Zone.college intensiveren. Ook willen we de relaties met Van Hall Larenstein en Aeres Hogeschool aanhalen”, vertelt de Vries.
Technologie
De coöperatie wil ook de samenwerking opzoeken met de ‘Smart Industry’ en de maakindustrie in de regio. Onder de maakindustrie wordt het deel van de industrie verstaan dat materialen verwerkt tot nieuwe producten. Hiervoor gaat de coöperatie samenwerken met het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Oost-Nederland (CIVON) in Ulft (GD). Technieken die onder ‘Smart Industry’ vallen, zijn onder andere industriële automatisering en robotica. „Technologie is niet meer weg te denken uit de sector. Kijk maar eens in een stal, daar barst het van de robots. We willen bedrijven in de technische sector uitdagen om na te denken over hoe verdere technologisering de landbouwsector kan helpen om ‘terug’ te gaan naar circulaire landbouw”, aldus Van der Vegte
Circulaire landbouw is dan ook een van de speerpunten waar de coöperatie zich op wil richten. Andere speerpunten zijn natuurinclusieve landbouw en precisielandbouw. De Marke wil deze thema’s verder ontwikkelen door hier wetenschappelijk onderzoek naar te doen. De programma’s hiervoor gaat de coöperatie samen met VKA ontwikkelen. „De samenwerking tussen VKA en De Marke wordt ook geïntensiveerd”, stelt De Vries.
Zowel de Vries als Van der Vegte benadrukken dat bij het voortzetten van De Marke als coöperatie de regie voornamelijk bij de regio ligt. Beiden stellen dat boeren die ideeën of suggesties hebben voor projecten en/of onderzoek, deze kunnen delen met De Marke. „Boeren krijgen nu zelf zeggenschap over wat er op De Marke gebeurt”, besluit De Vries.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ruth van Schriek