Golfballen spelen aardappelverwerking bij Aviko parten
Deze materialen zorgen niet alleen voor schade aan machines, maar bedreigen ook de voedselveiligheid, waarschuwt Aviko Potato. Het bedrijf doet dan ook een beroep op de telers om bij te dragen aan een schone productstroom.
Soortelijk gewicht golfballen
Die golfballen kan Wijkhuis niet helemaal verklaren, want ze komen ook van percelen die niet naast een golfbaan liggen. Hij wijt het aan het soortelijk gewicht van de ballen, dat is vergelijkbaar met dat van aardappelen, waardoor de ballen blijven drijven. Ze komen daardoor ver in het proces, soms tot voorbij de messen. „Dat moet je niet willen”, aldus Wijkhuijs. „We zijn bezig met voedsel en dat mag geen risico voor de gezondheid opleveren. Alle partijen in de schakel hebben daarin een verantwoordelijkheid, dus ook de telers.”
Wijkhuijs stelt dat er op dit vlak bij de akkerbouwers nog de nodige winst valt te behalen. Hij constateert dat door de schaalvergroting in de akkerbouw de aandacht voor schoning van het product afneemt. „Daar is geen menskracht meer voor.” Hij vindt het echter te makkelijk om te zeggen dat telers er niets aan kunnen doen. „De meeste telers zien hun aardappelen twee keer voorbij komen. Wij vragen hen om die momenten te benutten om verontreinigingen te verwijderen. Een paar handen aan de band maakt al een flink verschil. En met een goede afstelling van de reinigingsunit op de stortbak kun je ook al veel bereiken.”
Infrarood-detectie
In de fabriek in Steenderen passeert de aardappelstroom eerst een grove en een fijn zeef, daarna gaan de knollen door de wasstraat waar grond, stenen en metalen bezinken. Ook passeren de aardappelen een borstelinstallatie. Verderop in het proces vindt ook nog infrarood-detectie plaats. „Elke stap geeft 98 tot 99 procent reiniging maar 100 procent is nog niet haalbaar”, zegt Wijkhuis. In een productielocatie in Duitsland wordt geëxperimenteerd met beeldherkenningscamera’s. „Maar het duurt nog wel even voordat die techniek het probleem overal gaat oplossen.”