Tot Pinksteren aanhoudend hittestress
De hittestress monitor van Voergroep Zuid (www.voergroepzuid.nl/hittestress) berekent dan ook vrijwel dagelijks een zekere mate van hittestress in veestallen. Vooral op zondag kleurt de monitor in het rood. Bij dit soort weersomstandigheden luidt het advies de werkzaamheden en voertijden in de varkenshouderij te verschuiven van overdag naar ’s ochtends en ’s avonds. ’s Nachts koelt het niet ver af.
De minimumtemperaturen komende week variëren waarschijnlijk van 12-18 gr C. Het is raadzaam het drogestofgehalte van brijrantsoenen te verlagen en de watervoorziening te controleren. Voor melkveebedrijven is ’s nachts weidegang toepassen in plaats van overdag een mogelijkheid. Moderne stallen bieden bescherming tegen intense zonnestraling en maximaal wateraanbod.
Regelmatig kans op onweersbuien
Aardappeltelers moeten er rekening mee houden dat de phytophthora-druk de komende dagen vroeg in het teeltseizoen aanzienlijk toeneemt. Ook meeldauw in graan en andere planteziekten die gedijen bij warm en vochtig weer krijgen de komende week de gelegenheid zich te vestigen en uit te breiden. Zeker als het niet alleen warm en vochtig is maar het ook nog van tijd tot tijd regent. Daar ziet het wel naar uit.
Je zou verwachten dat de hitte van komend weekend direct wordt afgestraft, maar de computerberekeningen tonen weinig kans op zwaar onweer, ook al trekt er van zondag op maandag een front over, dat iets minder warme lucht meebrengt van zee. De dagen daarna blijft het echter zwoel en dan is er wel dagelijks kans op onweersbuien. Het KNMI verwacht dan ook enkele tientallen millimeters neerslag tot Pinksteren.
Normale neerslaghoeveelheid
Neerslag die dringend nodig is in delen van de Achterhoek, Twente en de Betuwe. Ook al viel deze lente soms zelfs meer regen dan gemiddeld. In Heino viel 172,3 mm regen van 1 maart tot en met 31 mei. Dat is 15,7 mm meer dan gemiddeld. Op vliegveld Deelen werd 166,7 millimeter afgetapt, 11 mm minder dan gemiddeld (bron: www.weergegevens.nl).
Ook landelijk komt het beeld dat het erg droog is niet overeen met de vrij gemiddelde neerslaghoeveelheid in de meteorologische lente van 2019. Dat heeft te maken met de verdeling over de maanden. Het grootse deel viel in de natte maand maart, terwijl de verdamping snel toeneemt in de maanden april en mei. Ook speelt het neerslagtekort in de diepere grondlagen na het extreem droge 2018 een rol.