Onduidelijkheid over toekomst Groesbeek 100 procent asbestvrij
Groesbeek 100 procent asbestvrij is een pilot gestart door ZLTO met de ambitie om inzicht te krijgen in de obstakels waar boeren tegenaan lopen bij het saneren van asbestdaken. De financiën vormen duidelijk een groot probleem. En voor boeren die niet weten wat ze willen of hoelang ze nog in bedrijf zijn is asbest saneren ook een groot dilemma.
In een rapport dat Aedes – de overkoepelende organisatie van woningcorporaties – begin maart dit jaar naar buiten bracht, stond dat de risico’s van het saneren van asbest verwaarloosbaar zijn. Toen Martien Nillesen, bestuurslid ZLTO Rijk van Nijmegen, dit ter ore kwam, had hij al het idee dat het zomaar zo zou kunnen zijn dat de Eerste Kamer tegen de asbestdeadline stemt.
Energietransitie
Na de uitspraak over het asbestverbod lijken veel boeren een investering van mogelijk tienduizenden euro’s te bespaard te blijven. Is het belang van asbest saneren dan nu helemaal van de baan? Nee, zegt Nillessen. „Als je ook maar iets hebt met je dak – vervangen van bedrading, een brand breekt uit of je wil zonnepanelen plaatsen – loop je altijd eerst tegen het asbest aan.”
Nillesen pleit dan ook voor het blijven voorbestaan van het Groesbeekse project. De gemeente Berg en Dal, de gemeente waar Groesbeek in ligt, zegt het nut van dit voorbestaan te betwijfelen. Echter, het bestuurslid meent te hebben vernomen dat de wethouder hiervan lijkt terug te komen. De argumenten zijnde de directe inzetbaarheid in de energiestransitie en, alsnog, de gezondheid van omwonenden.
Boos
Vanuit ZLTO heeft Nillesen vernomen dat sommige boeren boos zijn over het verwijderen van het saneringsverbod. Boeren die een kapitaal hebben geïnvesteerd in een nieuw dak voelen zich dief van eigen portemonnee. Nillesen benadrukt dat deze voorlopers echter gebruik hebben kunnen maken van verscheidene subsidieregelingen, wat minder waarschijnlijk lijkt voor de zwemmers in de latere saneringsgolven. „En ze zijn er vanaf. Zij kunnen nu bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen. Sommige van de transitie-initiatieven kunnen financieel heel aantrekkelijk zijn. Boeren die nog een asbestdak hebben, moeten daar eerst vanaf willen ze überhaupt een keuze hebben.”
Duit in het zakje
Volgens Nillesen heeft ZLTO de gemeente Berg en Dal „amper nodig” voor het saneren van asbest. Echter, het zou wel eerlijk zijn als de gemeente haar verantwoordelijkheid pakt. „De middelen, kennis en kunde hebben we bij ZLTO in huis, maar het is ook aan de gemeente om haar (letterlijke) duit in het zakje te doen.”