Kleine dertig miljoen voor Overijsselse landbouw
Met 29 miljoen euro staat de landbouw bijna onderaan de prioriteitenlijst in het budget. Alleen de onderwerpen ʻHitte, droogte en wateroverlastʼ (11 mln) en ʻEnergietransitieʼ (20 mln), twee onderwerpen met veel invloed op de dagelijkse praktijk van de Overijsselse boer, krijgen minder geld toebedeeld.
De kleine dertig miljoen voor ʻVitaal landelijk gebiedʼ is opgedeeld in tien miljoen euro voor natuur, negen miljoen euro voor landbouw, zes miljoen voor Agro&food, drie miljoen euro voor de veenweideproblematiek in Noord-West Overijssel en een miljoen voor nationale parken.
Speerpunten
In het coalitieakkoord pleit de Gedeputeerde Staten (GS) voor het verkleinen van de ecologische voetafdruk, de instandhouding van een brede biodiversiteit, overschakelen op kringlooplandbouw en het versimpelen van regelgeving voor de boer. De provincie wil stabiele familiebedrijven steunen en ruimte geven aan boeren die verduurzamen en innoveren. GS zegt ook van plan te zijn om bij te dragen aan lokale initiatieven in de energietransitie en zich te willen voorbereiden op hitte, droogte en wateroverlastsituaties. Hoe het geld wordt verdeeld onder de landbouwspeerpunten is nog niet duidelijk.
Een deel van het budget legt GS opzij als vergoeding voor boeren die aan natuurbeheer doen. ʻBoeren hebben een belangrijke rol als hoeder van het Overijsselse landschap. Bijvoorbeeld als het gaat om houtwallen, insecten en weidevogels. Bij die extra bijdrage hoort een passende beloning.ʼ
Energietransitie
Over de energietransitie zegt GS eenduidig dat zonne-energie voornamelijk verwerkt moet worden op daken en in bebouwd gebied. ʻWe willen een striktere toepassing van de huidige zonneladder om de ruimtelijke kwaliteit en onze agrarische gronden te beschermen. Dit verankeren wij in de Omgevingsvisie.ʼ
Ervencoaches
Overijssel is van plan om elke gemeente de mogelijkheid te geven om agrarische coaches in de arm te nemen. ʻWe vinden duurzame en toekomstgerichte erven belangrijk en willen dit stimuleren. Door de inzet van ervencoaches betrekken we agrarische ondernemers bij programma’s op het gebied van energie, milieu, economie en leefbaarheid. We richten ons daarbij ook op agrarische ondernemers die hun toekomst (deels) niet in de agrarische sector zien,ʼ deelt GS mee in het coalitieakkoord.
Zwolle-Enschede
De provincie trekt een kleine honderd miljoen (97) uit voor de bereikbaarheid in Overijssel. Hiervan wordt driekwart gereserveerd voor de wegen en het spoor. GS laat weten in het plan dat de verbreding van de N35, de weg tussen Zwolle en Enschede, prioriteit is en dat ook het spoor tussen de twee steden verdubbelt moet worden. Welke gevolgen dit gaat hebben voor agrarische gebied gelegen naast het spoor of de weg is nog onduidelijk.