LTO: ʻBudget landbouw provincie Overijssel te magerʼ
Haarman verwacht vooral steun vanuit de provincie bij duurzaam ondernemen, kringlooplandbouw en biodiversiteit. Drie van de speerpunten waarvoor Gedeputeerde Staten (GS) pleit in het coalitieakkoord. Maar het budget dat de provincie paart bij innovatie in de landbouw vindt de LTO-bestuurder weinig passend. Een miljoen; te mager, stelt hij. „Zeker als je ziet dat voor natuur 23 miljoen euro op de begroting staat.”
Beloftes
Het budget zou niet in contrast staan met de beloftes die de provinicie maakt. De provincie wil oplossingen zoeken voor knelgevallen die ontstaan nu de beheerplannen voor Natura 2000-gebieden worden vastgesteld en zegt van plan te zijn om te investeren in nieuwe verdienmodellen voor de Overijsselse boer. „Dit zal LTO Noord op de voet volgen. Dit geldt ook voor de provinciale inzet op de veenweideproblematiek in Noordwest Overijssel. En in het akkoord lees ik met plezier dat het provinciebestuur expliciet aangeeft dat onze leden voldoende ruimte om te blijven boeren moeten houden. Aan die belofte gaan wij de provincie houden!” Verder geeft Haarman het aandachtspunt ‘agrarisch verkeer’ te missen.
Zonneladder
De LTO-voorzitter is te spreken over beloning die GS zegt uit te willen reiken aan boeren die zich hardmaken voor groenblauwe diensten en over het voorstel om de zonneladder strikter toe te passen. De zonneladder is een richtlijn die stelt waar en geen zonnepanelen/parken gebouwd kunnen worden. Volgens deze ladder moet er eerst panelen in het bebouwde gebied op de daken en op agrarische daken geplaatst worden voor er landbouwgrond wordt gebruikt voor dit doeleinde.
Gedeputeerde
Statenlid van de SGP Overijssel Gert Harm ten Bolscher, die woensdag 19 juni geïnstalleerd zal worden als gedeputeerde met landbouw in zijn portefeuille, sluit echter niet uit dat er zonneparken gaan komen. „We erkennen de waarde die de agrarische grond in Overijssel heeft. Die grond is ontzettend waardevol. Daarom is het ook eenduidig in het coalitieakkoord opgenomen dat we eerst willen kijken naar het plaatsen van zonnepanelen op daken en in het bebouwd gebied voor we landbouwgrond daarvoor opofferen. Maar uitsluitsel geven dat er geen gaan komen, kan ik niet. Misschien bij bedrijventerreinen, maar zeker niet ten koste van waardevolle agrarische grond.”