Mengvoederleverancier GIJS hoopt met CO2-spandoeken burgers te bereiken
„Berichtgeving over de agrarische sector is vaak negatief maar de sector heeft zo veel moois te bieden”, zegt Miranda Lueb van GIJS. Het initiatief van de spandoekenactie is afkomstig van een klant van GIJS. „Hein Krebber en Leonie Bramel waren een dagje uit en zij zagen in een woonwinkel een plantje staan met daarop een sticker dat het plantje zorgt voor ‘clean air’. Zij dachten: wat doen onze gewassen dan wel niet? Die avond kreeg ik een appje met de vraag of wij hier iets mee konden en zo is het balletje gaan rollen.” Krebber en Bramel runnen een melkveebedrijf in het Gelderse Megchelen.
Naar aanleiding van het verzoek van de boer en boerin is Lueb op zoek gegaan naar informatie over het verband tussen landbouwgewassen en CO2-binding. „Het blijkt dat snelgroeiende gewassen als bieten, gras, maïs en tarwe CO2 efficiënt binden. Vooral bieten doen het erg goed”, vertelt Lueb enthousiast.
Spandoekenactie
Begin mei riep GIJS via hun Facebookpagina boeren op die een spandoek bij hun perceel wilden, dit aan de mengvoederleverancier door te geven. „Daar zijn heel veel reacties op gekomen. We hebben ruim 110 spandoeken besteld maar deze zijn allemaal vergeven. Het leuke is dat niet alleen GIJS-boeren zich hebben gemeld maar ook boeren die bij andere leveranciers zitten en graag een spandoek willen. Boeren zijn erg te spreken over de spandoekenactie”, stelt Lueb.
Trots
GIJS hoopt dat de spandoeken leiden tot een betere bewustwording bij burgers. „De spandoeken laten zien wat boeren doen. Daar kunnen we echt trots op zijn. Het zou ontzettend mooi zijn als burgers ons foto’s sturen van de spandoeken. Dan weten we dat we gehoord worden.”
Volgens Lueb is het nu zaak om de actie levend te houden. „GIJS werkt er graag aan om de landbouw in een positief daglicht te stellen. We roepen dan ook alle boeren op om beeldmateriaal van de spandoeken met ons te delen. Wij zien het zeker zitten om dit soort acties vaker te doen maar dat is natuurlijk afhankelijk van hoe boeren het oppakken maar daar heb ik alle vertrouwen in.”
Boeren die interesse hebben in een spandoek kunnen deze via GIJS aanvragen. De spandoeken kunnen eventueel worden aangepast. „We kregen bijvoorbeeld een verzoek binnen of de zwartbonte koe op het spandoek niet veranderd kon worden in een roodbonte koe of een geit”, zegt Lueb lachend.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Gelre IJsselstreek