Fotoserie: Open dag De Marke in teken van precisielandbouw en biodiversiteit
Bezoek aan de open dag telt mee voor het verlengen van de spuitlicentie. Zoals gebruikelijk geeft het gewassen demonstratieveld, mede aangelegd voor onderwijsdoelen van het Zone.college te Doetinchem (het vroegere AOC), een beeld van de mogelijkheden die er zijn om het teeltplan te optimaliseren. De bedrijfsleiding van de WUR proefboerderij zal een toelichting geven op de plannen om van de Marke te verzelfstandigen door er een kenniscoöperatie van te maken. Het is de bedoeling dat de coöperatie het vee, de gebouwen, het machinepark en de biogasinstallatie koopt en de grond gaat pachten. Veehouders kunnen certificaten kopen.
Vruchtbare Kringloop Achterhoek
Bij de totstandkoming van de kennis coöperatie speelt de Vruchtbare Kringloop Achterhoek (VKA) een belangrijke rol. De activiteiten van deze verzelfstandigde vereniging, die zes jaar na de oprichting ruim 360 leden telt waaronder 15 loonbedrijven, zijn nauw verweven met het onderzoeksprogramma van de proefboerderij. VKA is hoofdsponsor van de open dag. Het tegengaan van nitraatuitspoeling en het maximaal benutten van de mest van eigen bedrijf ten koste van kunstmest zijn belangrijke speerpunten van het VKA-beleid en het ontwikkelen van kringlooplandbouw in een kunstmestvrije Achterhoek. Dit met behulp van de KringloopWijzer die inzicht geeft in de mineralenefficiëntie en bedrijfseigen ruimte schept.
Proeftuin precisielandbouw
Dit jaar staan precisielandbouw en biodiversiteit centraal op de open dag, die de naam ‘Melkers van Morgen’ meekreeg. De Marke maakt onderdeel uit van de nationale proeftuin precisielandbouw programma. Gewasopbrengsten worden letterlijk gedetailleerd en gedigitaliseerd in kaart gebracht. De nauwkeurigheid van NIR opbrengstmetingen op hakselaars wordt vergeleken met de cijfers van de klassieke grashoogtemeter en de ‘pasture reader’, waarbij de opbrengst tijdens het maaien wordt gemeten en gedigitaliseerd. Op de open dag zijn ook de Veris bodemscanner en NIR-techniek op zodebemesters te zien. De werking van deze apparatuur wordt ter plekke in actie gedemonstreerd.
Geen melk zonder beregening
De Marke heeft een bijzonder droog jaar achter de rug. Er werd 65000 kuub water beregend in 2018, veel meer dan welk jaar dan ook in het meer dan 30 jarige bestaan van de proefboerderij. Ook dit jaar wordt er vrijwel onafgebroken sinds het begin van het groeiseizoen beregend. De 80-90 koeien tellende melkveestapel produceert circa 9500 liter melk per koe per jaar. Omdat de kwaliteit en de opbrengst van de derde snee tegenvalt, is de melkproductie op dit moment lager dan normaal.