Fotoserie: Keniaanse boeren-atleten nemen kijkje bij Sallandse veehouders

Ook stond er een bezoek aan de Zwolse stadslanderijen en een workshop kaasmaken bij boerderij de Huppe op het programma. Het programma was erop gericht de atleten, die in Kenia kleine melkveehouderijen bezitten, een kijkje te geven hoe het eraan toe gaat op Nederlandse melkveebedrijven. Onderwerpen die ter sprake kwamen waren onder meer diermanagement, voeding, fokkerij, melkkwaliteit en vermarkting van de eigen producten.
Prijzengeld
Het idee voor dit programma ontstond nadat de Keniaanse topatleet Richard Mengich, winnaar van drie edities van de Zwolse wedstrijd vertelde dat hij behalve atleet ook veeboer is. Zijn prijzengeld investeert hij in zijn eigen bedrijf. Het Platform Natuurlijke Veehouderij organiseerde het programma samen met Salland Boert en Eet Bewust aan in opdracht van de stichting Halve Marathon en het agro & food programma van de provincie Overijssel.
De Keniaanse atleten waren zeer succesvol bij de wedstrijd afgelopen weekeinde. William Wanjiku won voor de tweede keer en landgenoot Albert Kangogo werd derde.
Nieuwe technieken
Katrien van ’t Hooft, dierenarts en expert op het gebied van ontwikkeling binnen de veehouderij was een van de begeleiders namens het Platform Natuurlijke Veehouderij. „We willen ze sterker bewust maken van hun eigen situatie. Wat is er in Kenia qua grond en grassoorten bijvoorbeeld wel of niet mogelijk? Van daaruit kunnen ze verder werken aan verbeteringen en nieuwe technieken. Heel belangrijk vind ik zelf dat we ze duidelijk maken dat in Nederland elke boer een eigen strategie heeft en die ook zo goed mogelijk probeert te volgen.”
Lees meer over het bezoek van de Kenianen aan de Sallandse boerenbedrijven in de komende editie van Vee & Gewas, die verschijnt op zaterdag 22 juni. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefnummer aan!
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ellen Meinen