‘Spanning tussen Overijsselse landbouw en natuur kan groeien door PAS-uitspraak’

Overijsselse ondernemers die bijvoorbeeld hun agrarisch bedrijf gaan verplaatsen om ruimte te maken voor herstelmaatregelen voor de natuur dreigen de dupe te worden van de uitspraak. Volgens de Raad van State moeten eerst de resultaten van natuurherstel zijn bereikt vóórdat economische ontwikkeling mag plaatsvinden. Dit levert de situatie op dat natuurherstel lijkt te stagneren, terwijl voortgang juist geboden is.
De vijftien partners van ‘Samen werkt beter’ waaronder Landschap Overijssel, LTO Noord, Natuur en Milieu Overijssel, Vitens en Natuurlijk Platteland Oost, zetten zich gezamenlijk in voor de ontwikkeling van het landelijk gebied in Overijssel. Daarmee zorgen zij voor een goede balans tussen economie en ecologie.
Natura 2000-gebieden
Uitvoeren van de herstelmaatregelen voor de Overijsselse Natura 2000-gebieden kan niet zonder onderling vertrouwen bij de soms heel verschillende partijen en belangen, zo zeggen de partners. Daarbij is het de kunst een balans te vinden tussen ecologie en economie, want natuurherstel en economische ontwikkeling hangen nauw met elkaar samen. De gezamenlijke partners zijn er dan ook trots op dat deze samenwerking heeft geleid tot door alle partijen gedragen plannen in verschillende Natura 2000-gebieden (zoals het Springendal en Dal van de Mosbeek, Landgoederen Oldenzaal, Uitwaarden Zwarte Water en Vecht en Punthuizen- Stroothuizen).
Zware hypotheek
De uitspraak van de Raad van State legt een zware hypotheek op de gebiedsprocessen. Economisch perspectief is een onmisbare voorwaarde om de uitvoering van de plannen mogelijk te maken. Door de uitspraak van de Raad van State zijn nieuwe afspraken en beleid op landelijk niveau nodig. Daarom vragen de partners de minister om hierin met spoed te voorzien.
Ook Provinciale Staten van Overijssel wordt om steun gevraagd. De zeker in het verleden grote spanning tussen landbouw en natuur kan door de uitspraak van de Raad van State weer flink stijgen. Dit werkt uiteindelijk contraproductief, terwijl natuurherstel juist noodzakelijk is om economische ontwikkeling mogelijk te maken. Provinciale Staten doen er goed aan om de partiële herziening van de Omgevingsverordening op korte termijn te bespreken. Dit voorstel beoogt om natuurherstelmaatregelen vrij te stellen van een vergunningplicht zodat geen onnodige vertraging optreedt bij de uitvoering, zo stelt ‘Samen werkt beter’.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ellen Meinen