Rietmolense melkveehouder moet het hebben van krimpende kaarten
Althans, dat zou zo maar kunnen gebeuren als de Raad van State meegaat in het verhaal van de gemeentewoordvoerder van Berkelland (GD), zo bleek woensdag 19 juni tijdens een rechtszaak in Den Haag. Eerder maakte de rechtbank Gelderland gehakt van een bouw(omgevings)vergunning voor de bouw van een werkbouwtuigloods, deels achter de bestaande koeienstal en deels losstaand op het achterperceel. Daartegen ging Epping in hoger beroep.
De buren hadden de eerste rechtszaak aangespannen, omdat zij er niets meer van snapten. Jaren terug was er al grote heisa over de uitbreiding en vernieuwing van Eppings veestal, zei de raadsvrouw van buurfamilie Wildenborg. „Toen mocht Epping zijn stal precies op de bouwvlakgrens neer zetten. De gemeente beloofde toen dat dat het maximale was dat Epping kon krijgen. Verder was er niets meer mogelijk. Totdat de gemeente een vergunning voor de aanbouw en loods achter de stal verleende.”
Millimeter
Rechter en staatsraad Hanna Sevenster vroeg de gemeentewoordvoerder (M. Lubberdink) om uitleg. Die had een de oude bestemmingsplankaart uit 1974 meegenomen. Want ondanks de regel dat gemeentes elke tien jaar het bestemmingsplan moeten vernieuwen geldt voor de voormalige gemeente Neede nog steeds het 45 jaar oude bestemmingsplan. Want het nieuwe plan is al een keer vernietigd door de Raad van State en er is nog steeds geen nieuw plan. Hoe dan ook, de gemeentewoordvoerder legde omstandig uit dat oude kaarten van papier in de loop der jaren altijd krimpen. „Zo’n vijf a tien procent. Dat scheelt een millimeter op de kaart en in het geval van Epping tien meter. Dus past het bouwplan in het bestemmingsplan.”
Aan de andere kant van de tafel zaten de buren met hun ogen te knipperen. „Hoezo, krimpende kaart, als het vochtig is zet een kaart uit, waar hebben we het over”, zei de woordvoerder van buurbedrijf Kormelink. De woordvoerders wezen erop dat zowel de rechtbank als Berkellands eigen bezwarencommissie het nog eens hadden nagemeten en dat de uitbreiding buiten het bouwvlak valt en niet mogelijk is. Volgens de gemeentewoordvoerder klopt het wel en valt alles binnen het 45 jaar oude bouwvlak. Alleen waarom de gemeente ook alvast, voor de zekerheid, een nieuwe omgevingsvergunning aan Epping heeft verleend waarbij de losstaande loods alsnog is geweigerd, dat kon de gemeentewoordvoerder niet goed uitleggen. Kortom, de Raad van State mag de knoop doorhakken.
Uitspraak binnen enkele weken.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief