Varkenshouder Markelo wil milieuvergunning eindelijk eens verzilveren

Want hij beschikt voor de locatie Slagenweg al ruim tien jaar over een milieuvergunning voor een varkenshouderij met bijna 2.000 vleesvarkens. Alleen een bouw(omgevings)vergunning heeft de gemeente nooit willen verlenen en ook het huidige bestemmingsplan maakt een nieuwe veehouderij onmogelijk, zo bleek vrijdag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State.
Nieuwe woning
Wel heeft de gemeente onlangs aan de familie Elzenga een vergunning voor de bouw van een nieuwe woning naast een paardenstal verleend. Die woning komt op een dertigtal meters te liggen van het perceel waar Klein Twennaar zijn nieuwe varkensbedrijf wil bouwen. Volgens de raadsman van de veehouder heeft de gemeente ten onrechte geen rekening gehouden met de in 2008 verleende milieuvergunning. Hoewel er dan feitelijk geen veehouderij staat, is die juridisch wel aanwezig. Want mocht een nieuwe gemeenteraad in de toekomst wel ruimte zien voor een intensieve veehouderij dan zou dat niet meer kunnen omdat de woning van Elzenga dan in de weg ligt. Dus geen woning daar, meent Klein Twennaar, die hoopt dat de Raad het woningplan afschiet.
Blokkade
De Raad van State heeft een hele kluif aan het conflict. Want die moet bekijken of de nog steeds geldende milieuvergunning al dan niet een blokkade is voor het woningbouwplan. De gemeentewoordvoerders zeiden dat de milieuvergunning geen blokkade kan zijn, omdat Klein Twennaar daar toch nooit gebruik van kan maken. De woordvoerders van Hof van Twente zeiden dat de gemeente door de toenmalige regelgeving er niet onderuit kwam om Klein Twennaar een milieuvergunning te verlenen. „Maar we hebben toen al gezegd dat we daarvoor geen bouwvergunning zouden verlenen. Want we willen daar geen varkenshouderij.”
De gemeente is er verder van overtuigd dat het beleid voor de vestiging van intensieve veehouderijen eerder strenger dan soepeler zal worden. „Destijds is de bouwvergunning voor een varkenshouderij ook geweigerd omdat het bedrijf dan te dicht bij een andere veehouderij zou komen. Dat is nog steeds zo”, aldus de gemeentewoordvoerder. De raadsman van Klein Twennaar vindt dat er nog steeds kans is op een varkenshouderij. En als dat niet zo is moet de gemeente de vergunning maar intrekken en Klein Twennaar een flinke schadevergoeding geven, aldus de raadsman.
Maar de gemeentewoordvoerders zeiden dat Hof van Twente er niet aan denkt om de milieuvergunning in te trekken. „We zijn nu eenmaal een landbouwgemeente en komen niet zo graag aan de rechten van de agrariërs.” Wat de varkenshouder dan wel met zijn vergunning kan doen werd niet duidelijk. De Raad van State doet binnen enkele weken uitspraak.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ellen Meinen