Mekkerhof heeft opvolger onderzoeksleider Roekevisch binnen
Boerenkamp gaat het onderzoeksteam van Europa's enige geiteninnovatiecentrum, die ligt aan de kruising van de A1 en de N332, aansturen en ondersteunen. Voor Boerenkamp verandert er praktisch niet veel. Eerder voerde de bedrijfsadviseur haar onderzoeken uit op een geitenhouderij in Zuid-Limburg. Vanaf heden zal dat het in Overijssel gelegen Gijs Mekkerhof zijn.
Onderzoek
„Ik had voor de samenwerking al regelmatig contact met Erik Reefhuis, directeur bij Gijs, over ontwikkelingen in de geitensector. Laatst waren we aan het bijpraten en vertelde hij dat Roekevisch stopte als onderzoeksleider van Mekkerhof. Toeval wilde dat het praktijkbedrijf waar ik mijn proeven uitvoerde deze januari stopte met het houden van geiten, waardoor ik zonder proefbedrijf zat. Dus dit is voor allebei de partijen een uitkomst,” vertelt Boerenkamp over hoe de samenwerking tot stand is gekomen.
Boerenkamp geeft aan graag onderzoek te willen doen naar de voeding, vruchtbaarheid, huisvesting en het gedrag van de geit. Mekkerhof biedt haar hiervoor een praktijkbedrijf met 1.000 geiten in een streng geconditioneerde omgeving. Zowel InsoGoat als Mekkerhof voeren zelfstandig onderzoek en onderzoek in opdracht van derden uit. Boerenkamp is twee dagen per week verbonden aan het Holtense centrum, voor de rest blijft zij (inter)nationaal actief als zelfstandige advies- en kennisorganisatie.
Mekkerhof
In een eerder interview met Vee & Gewas liet Roekevisch weten dat de huisvesting van het geiteninnovatiecentrum is gebouwd op het uitsluiten van mogelijke variabelen tijdens deze onderzoeken.De stal van het in 2017 geopende Mekkerhof bestaat uit drie ruim opgezette potstallen. Met ionisatielampen wordt natuurlijk licht nagebootst en de temperatuur (gewonnen uit melkwarmte) wordt zo constant mogelijk gehouden. De lucht in de stal wordt continu ververst om de luchtvochtigheid te reguleren en de uitstoot van fijnstof te minimaliseren. De geiten krijgen voer via een bloksysteem dat rantsoen per dier afstemt en de melkgift wordt per dier om de twee weken gecontroleerd op celgetal, kiemgetal, reinheid en ziekteverwekkers, zoals CAE en Q-koorts.