Zonder beregening dreigt opnieuw misoogst mais

In regio’s waar sinds maart niet meer dan 100 mm regen is gevallen komt de groei van de mais in gevaar door de huidige hittegolf. Ook al kleurt het gewas op dit moment nog zo mooi donkergroen. De eerstkomende tien dagen wordt geen regen van betekenis verwacht. Hooguit dinsdagavond is er een kleine kans op hitte-onweer met plaatselijk neerslag van betekenis. Als een krullend gewas mais in de hete middagzon ’s avonds nog steeds krullend blad laat zien, is beregening hoog nodig.
Tijdelijk minder heet
Dat beeld is her en der wellicht dinsdagavond al te zien. Na een tropennacht kan het langs de Duitse grens op de zandgronden in Twente en de Achterhoek vanmiddag zelfs 37 graden worden. Mogelijk gaat het all time juni record van 37,2 graden, gemeten op 27 juni 1947, er aan.
Gelukkig draait de wind in de loop van de dinsdagavond naar noordelijke richtingen waardoor er waarschijnlijk geen nieuwe tropennacht volgt en de maximumtemperatuur woensdag en zeker op donderdag en vrijdag niet verder dan 30 graden zal reiken. Maar vanaf komend weekend dreigen er weer enkele tropische dagen met maximumtemperaturen tot 35 graden en ernstige hittestress bij vee en veehouders. Begin volgende week is beregening op veel plaatsen waarschijnlijk hard nodig, zeker als de bloei en de kolfzetting onder invloed van hitte- en droogtestress vervroegt.
Contrast met West-Nederland
In regio’s met een groot neerslagtekort valt de grasgroei de komende dagen helemaal stil, als er niet beregend wordt. Een schrale troost: kuilgras aankoop hoeft nog niet heel duur te zijn. In West-Nederland is er namelijk wel veel gras gegroeid tot nu toe en ook de komende week valt daar de grasgroei niet stil. Dankzij wind van zee is het contrast in temperatuur en verdamping tussen de kustgebieden en Oost-Nederland groot. Het verschil in neerslagtekort was eerder deze maand door de overvloedige regenval in West-Nederland al heel groot geworden.