Niet-LTO-leden waarschuwen LTO in Markelo
In Markelo organiseerde de vakgroep melkveehouderij van LTO voor het eerst een bijeenkomst voor niet-leden om te horen wat er speelt onder deze groep melkveehouders. Het initiatief komt van voorzitter Wil Meulenbroeks die het gesprek aan wil gaan en daarmee een sterkere vuist probeert te maken richting politiek en maatschappij voor de hele melkveehouderijsector. Op de bijeenkomst kwamen zo’n dertig melkveehouders af uit Gelderland en Overijssel. De meesten waren geen lid meer, maar wel geweest. Er was dan ook veel kritiek op de wijze hoe de vakgroep de belangen van melkveehouders de afgelopen jaren behartigde.
Stelling nemen
Verschillende melkveehouders gaven aan dat LTO te veel mee praat met de overheid in plaats van duidelijk stelling te nemen en af en toe ook weg moet lopen om te zeggen dat er een grens is bereikt. LTO gebruikt te weinig de wetenschappelijke cijfers van bijvoorbeeld het Mesdagfonds in het ammoniakdossier om veranderingen af te dwingen in Den Haag, zo vond melkveehouder John Spithoven. En op lokaal niveau hebben melkveehouders uit Wichmond LTO gemist in hun strijd om durfkapitalist Koolen tegen te houden. Er werd zelfs nog een voorzitter van een plaatselijke LTO-afdeling verweten vooral zijn eigen bedrijf goed te bedelen in een landinrichting, omdat het plaatselijke bestuur in de commissie zat.
Eén geluid
Er was ook hoop onder de melkveehouders dat deze avond een bijdrage zou leveren om weer met één geluid vanuit de sector te praten. Wil Meulenbroeks ziet daar vooral Zuivel.nl als het geëigende lichaam om dat te doen, door ook het NAJK en DDB daar toe te laten treden. Vanuit de zaal kreeg hij daarvoor de handen nog niet op elkaar. Een zuivelfabriek heeft andere belangen dan een melkveehouder, zo werd betoogd. Volgens Meulenbroeks is het een illusie door te denken dat je alle partijen altijd op één lijn krijgt. „Waar we het over eens zijn, daar trekken we gezamenlijk op.”