Hittestress verdwijnt uit de stal maar neemt toe op het land

De Slingebeek bij Varsseveld (GD) is weer drooggevallen (foto) en het grasland begint te verdorren. Beelden die doen denken aan de grote droogte van 2018. Ver weg van huis in Denemarken is het de komende week in tegenstelling tot vorig jaar wel regenachtig, maar de invloedssfeer van deze regengebieden reikt niet tot Oost-Nederland.
Blokkerend Brits hogedrukgebied
Bij ons blokkeert een hogedrukgebied boven de Britse eilanden aanvoer van regenweer. Rondom het hogedrukgebied waait de wind uit westelijke tot noordelijke richtingen, waarbij perioden met zonneschijn regelmatig worden afgewisseld door wolkenvelden of stapelwolken. De maximumtemperatuur schommelt in de bandbreedte tussen de 18 graden in het noorden tot en met 23 graden in het zuiden van Nederland. Komt de wind uit het westen, dan wordt het iets warmer, waait de wind uit het noorden, dan is het frisser. ’s Nachts kan de temperatuur onder de 10 graden zakken.
Meer dan 2 meter beregende mais
Door de hitte rijpt het graan versneld af en gaat de mais eerder bloeien. Hier en daar bij zeer vroeg gezaaide mais in april wordt de pluim al zichtbaar. Er worden grote verschillen in gewasgroei gemeld. Beregening met 2 x 40 millimeter in juni blijkt mais te hebben opgeleverd die nu al tot meer dan 2 meter lengte reikt. Maisberegening voor de bloei wordt nadrukkelijk aangeraden. Als de bladeren ’s avonds laat nog opgerold en puntig zijn en het onderste blad verdort, loont beregening niet meer, blijkt uit vorig jaar opgedane praktijkervaring bij Koeien & Kansen-veehouders en proefbedrijf KTC de Marke.