Zwols dierenasiel zoekt boeren voor opvang verwilderde katten
„Het herplaatsen van dit soort katten doen we al ‘in het klein’ sinds eind jaren ’80, begin jaren ’90 ”, vertelt Geesje van den Berg, waarnemend bedrijfsleider bij Dierenasiel Zwolle. „Maar het mocht toen geen naam hebben. Als asiel moest je in het verleden zelf een plek creëren voor verwilderde katten door bijvoorbeeld buitenverblijven te maken of je moest iets anders bedenken. Bij ons ontstond toen het idee om deze katten bij boeren te herplaatsen. We zijn toen via via in contact gekomen met bollenboeren in de Noordoostpolder en hebben daar de eerste katten herplaatst.”
Gratis herplaatst
Sinds 2018 draagt het project de naam ‘Kat zoekt boer’ en er zijn vanaf dat jaar tot nu zo’n veertig tot vijftig verwilderde katten bij boeren herplaatst. Boeren zijn volgens Van den Berg over het algemeen positief over het initiatief van het asiel. „We krijgen geregeld telefoontjes van boeren met de vraag of er nog katten beschikbaar zijn. De ‘Kat zoekt boer’-katten komen niet met bosjes tegelijk binnen, dus het kan zijn dat ze even moeten wachten op een kat. De meeste katten die binnenkomen zijn herplaatsbaar als huiskat en de kittens worden standaard gesocialiseerd.”
De katten binnen het project worden gecastreerd of gesteriliseerd. De aanschaf van de katten gaat niet gepaard met kosten: de dieren worden namelijk gratis herplaatst door het asiel. Wel moet er op het bedrijf een warme slaapplek en eten beschikbaar zijn voor de kat. „Het gaat er uiteindelijk om dat we de katten een goede plek kunnen geven”, vindt Van den Berg.
Ongewenste nestjes
De waarnemend bedrijfsleider merkt dat steeds meer boeren ervoor kiezen om katten te laten castreren of steriliseren om zo ongewenste nestjes te voorkomen. „Boeren zijn hier bewuster mee bezig en staan er anders in dan vroeger. Eind jaren ’80 was het voeren van een gesprek over castratie bijna ondenkbaar. Er werd toen over het algemeen geen energie in katten gestoken door boeren. Dat snap ik, de focus lag toen op de veestapel. Maar tegenwoordig kunnen boeren niet met allerlei bestrijdingsmiddelen werken om ongedierte aan te pakken. Een kat kan dan de oplossing bieden.”
In het verleden kreeg het initiatief af en toe kritiek van mensen die zich bezig houden met weidevogelbescherming omdat de verwilderde katten een bedreiging zouden vormen voor de weidevogelpopulatie. „Maar dat is de laatste jaren niet meer gebeurd”, zegt Van den Berg. „De katten die wij herplaatsten worden gecastreerd of gesteriliseerd. Als gevolg hiervan hebben de katten een veel beperkter jaaggebied dan wanneer ze niet gecastreerd of gesteriliseerd zijn. En wij adviseren boeren altijd om de katten bij te voeren. Een groot deel van de katten zal zich dan richten op de muizen rondom de boerderij en niet op weidevogelkuikens. Geheel voorkomen kun je het natuurlijk nooit.”
Boeren die interesse hebben in één of meerdere ‘Kat zoekt boer’-katten kunnen dit aangeven op de website die speciaal voor dit initiatief is ingericht.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel