Nieuw College van GS in Overijssel ook ongerust over wegvallen PAS

Het huidige College van Gedeputeerde Staten ondersteunt daarom de oproep vorige maand van veertien Overijsselse landbouw-, natuur- en milieuorganisaties aan minister Schouten (LNV) om snel een oplossing te vinden.
‘Samen Werkt Beter’
De organisaties zoals LTO Noord, Landschap Overijssel, Natuur en Milieu, Natuurmonumenten, waterschappen, gemeenten en Boerennatuur Overijssel zijn partners in ‘Samen Werkt Beter’. Daarbij wordt sinds 2013 een evenwicht gezocht tussen de belangen van natuur en landbouw in Overijssel. Toenmalig Gedeputeerde Hester Maij ondertekende vorige maand de oproep, maar het nieuwe College van GS schaart zich nu dus ook officieel achter de inhoud van de brief. ‘Het wegvallen van de PAS legt een zware hypotheek op de gebiedsprocessen. Zowel vertrouwen als economisch perspectief zijn onmisbare voorwaarden om de uitvoering van de plannen voor natuurherstel mogelijk te maken,’ aldus GS.
Knelpunten
Verplaatsing van agrarische bedrijven is in Overijssel soms nodig om plannen voor natuurherstel mogelijk te maken. Na soms jaren van dubben en onderhandelen willen boeren meewerken aan zo’n verplaatsing. De uitspraak dit voorjaar van de Raad van State over het PAS zet die plannen nu op losse schroeven.
Zo is er een boer die zijn oude bedrijf al heeft verkocht maar van de bank geen financiering krijgt omdat er geen onherroepelijke Nb-vergunning is. “Samen werkt Beter’ riep daarom de minister op om acute knelpunten voor boeren op te lossen omdat zij anders buiten hun schuld hun bedrijf kunnen verliezen. De spanning tussen landbouw en natuur kan door de uitspraak van de Raad van State gemakkelijk escaleren. Samen werkt Beter pleit ervoor natuurherstelmaatregelen vrij te stellen van een vergunningsplicht zodat geen onnodige vertraging optreedt.
Tekst: Lauk Bouhuijzen