Twee totaalverboden wateronttrekking in de maak in werkgebied Waterschap Rijn en IJssel
Het gaat hier om totaalverboden in de gebieden Stelkampsveld bij Borculo (GD) en de Zumpe nabij Doetinchem (GD). „Het lijkt erop dat de zomer van 2019 tot de categorie 5 procent droogste jaren gaat behoren. Als dat zo blijkt te zijn, overwegen we een totaalverbod in.” Vorig jaar hadden deze twee gebieden ook een totaalverbod. Net als De Wiersse, het natuurgebied tussen de Gelderse plaatsen Vorden en Ruurlo.
Een totaalverbod houdt in dat er in deze gebieden geen nieuwe bronnen geslagen mogen worden maar ook dat bronnen die er al wel zijn, al zijn ze vergund, niet meer gebruikt mogen worden. „Sommige bronnen zijn al sinds jaar en dag vergund. Voor deze eigenaren zouden de verboden dus ook gelden. We zijn aan het kijken of we deze eigenaren kunnen compenseren als zij hun bron verplaatsen in de vorm van subsidie of dat zij elders een bron tot hun beschikking kunnen krijgen.” Het gaat hier om in totaal vijf vergunninghouders in de twee natuurgebieden waarvan er drie boer zijn.
Watervoerend
Tot dusver zijn er nog geen formele onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater uitgegeven in het werkgebied van het waterschap alhoewel, met de een neerslagtekort van 200 mm, Rijn en IJssel één van de droogste gebieden in Nederland is.
In plaats daarvan is bij het uitgegeven van de vergunning opgenomen, dat er geen oppervlaktewater meer mag worden onttrokken als de watersystemen niet watervoerend zijn. Dat betekent dat de kanalen, rivieren. sloten en beekjes altijd over de volgende stuw moeten stromen. Momenteel is 80 procent van de watersystemen niet meer watervoerend in het werkgebied van Rijn en IJssel en mag daar dus geen water onttrokken worden.