Veehouders werken hard aan terugdringen nitraatuitspoeling
LTO Nederland, Vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland (Vewin), Interprovinciaal Overleg (IPO) en de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), sloten in 2017 een bestuursovereenkomst voor het terugdringen van de nitraatuitspoeling in gebieden waar de nitraatrichtlijn grondwater niet wordt gehaald. Deze bestuursovereenkomst is een onderdeel van het 6e Actieprogramma Nitraatrichtlijn.
Het gaat om gebieden in de provincies Overijssel, Gelderland, Drenthe, Noord-Brabant en Limburg. De bedoeling is om minimaal 80 procent van de agrariërs in de 34 gebieden mee te krijgen. Claude van Dongen, portefeuillehouder bodem- en waterkwaliteit bij LTO-Nederland, laat weten dat al 360 agrarische ondernemers met in totaal 8.200 hectare landbouwgrond mee doen om de nitraatuitspoeling terug te dringen. „Dat is 60 procent van het areaal in 28 gebieden. In de overige zes gebieden is de werving van deelnemers inmiddels gestart. Het is een kwestie van tijd om de streefwaarde van 80 procent te halen.”
‘Overtuigd van aanpak’
Van Dongen geeft aan dat er ondertussen stappen worden genomen. „In keukentafelgesprekken bekijken we welke maatregelen op het bedrijf van de desbetreffende ondernemer het best passen. En in een aantal gebieden zijn ondernemers ook al aan de slag met maatregelen. Dat deze aanpak gaat leiden tot een fors lagere nitraatuitspoeling, daarvan ben ik overtuigd.”
Of de uiteindelijk doelstelling, een concentratie kleiner dan 50 milligram nitraat per liter grondwater, in alle gebieden wordt gehaald, durft Van Dongen nog niet te zeggen. „Dat zal in de praktijk moeten blijken.”
Directeur Hans de Groene van de vereniging van drinkwaterbedrijven Vewin, had de hoop al verder te zijn dan dit moment. „De deelname moet verder stijgen en te nemen maatregelen moeten concreter worden. Het is belangrijk dat er nu wordt doorgepakt. Maar de koers is goed.” Ook de provincies laten weten vertrouwen te hebben in het proces en de ingezette aanpak.
‘Zo nodig dwingende maatregelen’
Mocht deze aanpak uiteindelijk niet het gewenste effect opleveren, dan dreigt het ministerie van LNV met ‘dwingende maatregelen’. „Daarmee is de aanpak wel vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Maar nu zijn dwingende maatregelen nog niet nodig.”
De bestuursovereenkomst eindigt op 31 december 2021.