Na het weekend neemt de wisselvalligheid weer toe

De omvang en het tempo van de depressies die met de westelijke golfstroom worden aangevoerd is niet zodanig dat de droogte in een week tijd verdwijnt. Maar de kans dat de intense zomerhitte snel terugkeert is ook nihil.
Door de ongekende hitte van vorige week is het neerslagtekort op veel zandgronden opgelopen naar vergelijkbare hoeveelheden als in 1976 en vorig jaar, of zelfs meer. Voor verbrande gewassen op de droge zandgronden komt de regen te laat. De eerste mais wordt al gehakseld en zetmeelaardappelen verpieteren. Consumptieaardappelen en suikerbieten zullen minder opbrengen, al zijn de regionale verschillen groot. Bomen laten hun blad vallen, alsof het herfst is.
Extreme verschillen in neerslagtekort
Het contrast in bodemvocht op de zandgronden met West-Nederland blijft onverminderd groot. In juli viel op de meeste plaatsen in Noord- en Zuid Holland 50-70 mm regen. Op nog geen 100 kilometer afstand verschillen tussen de Alblasserwaard en delen van Betuwe is het verschil in neerslagtekort opgelopen naar 200 mm.
In de provincie Flevoland zijn de verschillen in bodemvochttoestand ook bijzonder groot. In de maand juli viel er de Noordoostpolder niet veel meer dan 20 mm regen op de meeste plaatsen, terwijl er in plaatselijk in de zuidelijke Flevopolder zelfs bijna 100 mm regen viel.
In Zuid-Nederland is er tot nu toe deze week nauwelijks neerslag gevallen. In delen van Zeeland, West-Brabant en Zuid-Limburg is de droogte veel minder extreem dan op de zandgronden in Oost-Brabant en Noord-en Midden Limburg.