Vallei en Veluwe: ‘Maaisel is waardevolle bodemverbeteraar’
‘Dat agrariërs kampen met problemen van de bodemvruchtbaarheid is een landelijk thema, kijk maar naar het nieuwe landbouwbeleid van minister Schouten. Maar het is niet alleen een ‘probleem’ van agrariërs, ook als waterschap hebben we er ‘last’ van wanneer de bodemvruchtbaarheid afneemt’, laat Marja Reijnders, adviseur bestuurscommunicatie van Vallei en Veluwe in een schriftelijke reactie weten.
Bij vermindering van de bodemvruchtbaarheid, neemt de ‘sponswerking’ van de bodem af. Reijnders: ‘Het gevolg is dat het water van het land afloopt de sloot in en afgevoerd wordt. Terwijl we datzelfde water hard nodig hebben, dat merken we ook deze zomer weer.’ Bij problemen met de bodemvruchtbaarheid is de afbraak van organische stof groter dan de aanvoer. Hierdoor vermindert de structuur van de bodem, de beschikbaarheid van nutriënten, het bodemleven en het vochtgehalte.
Vijf kilometer
Vallei en Veluwe mag het maaisel afgeven aan boeren mits het gebruikt wordt binnen de landbouw. Het maaisel mag als organische meststof gebruikt worden op een perceel dat binnen een afstand van maximaal vijf kilometer ligt van het perceel waar het maaisel vandaan komt.
Het waterschap denkt mee over de geschiktheid van het maaisel als organische meststof. ‘Er zijn natuurlijk wel verschillen in maaisel. Komt het maaisel bijvoorbeeld uit een doorsnee watergang. Dan is het maaisel goed bruikbaar. Of komt er misschien een risicovolle overstort uit op de sloot, zit er onkruid tussen of zit er veel zwerfvuil in. Dan is het maaisel niet geschikt. Daarin denken we mee’, aldus Reijnders.
Ontwikkelingen volgen
Er is animo onder boeren voor het maaisel maar het kan volgens Reijnders nog meer. In de regio Oost-Veluwe wordt het maaisel al ingezet als bodemverbeteraar maar het waterschap streeft ernaar dit in het hele werkgebied te doen. ‘Daarvoor zijn de eerste contacten net gelegd. De afstand van maximaal vijf kilometer is daarbij echter wel bepalend.’
Boeren in het werkgebied die het maaisel gebruiken als organische meststof zijn daar volgens de adviseur positief over. Maar er zijn ook boeren die de ontwikkelingen eerst willen volgen. ‘En tegelijkertijd is nog niet iedere agrariër ervan overtuigd dat er iets met de bodem moet gebeuren’, aldus Reijnders. ‘Als waterschap trekken we op met lokale, regionale en landelijke initiatieven om bewustwording te creëren. Hierbij kun je denken aan LTO, Vruchtbare Kringloop Gelderland en Deltaplan Agrarisch Waterbeheer.’
Boeren die interesse hebben in het maaisel kunnen hierover contact opnemen met waterschap Vallei en Veluwe.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Agrio archief