Kans op schade in maïs door stormachtig weer
De zomerstorm die zaterdag in de loop van de dag over het land trekt, is geen echte storm volgens de definitie (vanaf windkracht 9) maar wel genoeg om langs de kust bomen te laten vallen, vanwege de bladertooi. Langs de kust komt er urenlang een stormachtige windkracht 8 te staan en mogelijk zelfs echt even een storm, windkracht 9. In het binnenland is gedurende enkele uren een voor de tijd van het jaar ongebruikelijke windkracht 6 mogelijk en windstoten tot 75 km/uur. Dat betekent kans op windschade in maïs. Ondanks het stormachtige weer schijnt zaterdag tussen de buien door (geen grote hoeveelheden), regelmatig de zon.
Herfstachtig
Door de aanhoudende droogte laten de bomen hun blad al vallen, nog verergerd door de wind. De zomerstorm zal dan ook aanvoelen als een extreem vroeg begin van de herfst. De plensbuien gevolgd door de zomerstorm luiden bovendien een langdurige periode van wisselvallig maar ook koel weer in, vanwege een van zuidwest naar west draaiende stroming die zeelucht uit poolstreken gaat aanvoeren. Ook volgende week is er kans op stormachtig weer. Maar op grond van de berekende neerslaghoeveelheden is het nog te vroeg om te stellen dat het herfstachtige weer het eind van de droogte inluidt. Net als deze week valt er volgende week volgens de KNMI neerslagprognose niet meer dan 20-30 millimeter regen.
Neerslagtekort en grondwaterstand
Het berekende neerslagtekort is in delen van Twente, de Achterhoek en Oost-Brabant en Limburg net zo groot als vorig jaar. Landelijk is het beeld minder extreem, blijkt uit onderstaande vergelijking van het neerslagtekort vorig jaar, dit jaar en het langjarig gemiddelde. Maar de grondwaterstanden zijn in de droogste gebieden van Nederland gelijk of nog iets lager dan vorig jaar, melden verschillende waterschappen.