Droogtemonitor: Oost- en Zuid-Nederland nog steeds te droog
De grondwaterstanden blijven op veel plaatsen te laag. Door de neerslag stabiliseert de situatie, maar er is volgens LCW nog zeker geen sprake van herstel. In een aantal gebieden, met name de hoge zandgronden, staan natuur en landbouw onder druk. Hier zijn dan ook beregeningsverboden voor zowel oppervlaktewater als grondwater van kracht. In de gebieden waar geen of beperkte wateraanvoer mogelijk is, zijn de gevolgen van het neerslagtekort volgens LCW duidelijk te zien. Dit geldt met name voor Twente en de Achterhoek, maar ook voor het zuiden van Brabant, Limburg en Zeeland. De grondwaterstanden waren hier al laag en nemen op veel plekken verder af. Het aantal beken dat droogvalt neemt toe. In Zeeland zijn niet of nauwelijks onttrekkingsverboden ingesteld: hier is het water veelal te zilt om te beregenen.
De komende periode wordt wisselvallig weer verwacht met temperaturen van net onder het gemiddelde voor deze tijd van het jaar. Dit zal naar verwachting leiden tot een lichte daling van het landelijk gemiddelde neerslagtekort.
Neerslagtekort op 193 mm
Het landelijke neerslagtekort staat momenteel op 193 mm. Dat is meer dan het langjarig gemiddelde voor de maand augustus, dat op circa 100 mm staat. Het tekort is echter wel aanzienlijk kleiner dan in 2018 en 1976 (circa 300 mm). De verschillen in het land zijn groot: in het oosten, met name in Twente en Oost-Gelderland, is het neerslagtekort het grootst met ongeveer 260 mm.