Wolvencommissie start pilots preventieve maatregelen
Van Geel zegt te zien en te horen dat er veel weerstand is tegen de wolf. Er worden discussies gevoerd over of de wolf überhaupt een plek in Nederland heeft of verdient. „Dat sentiment is er, vooral onder de schapenhouders. Daarom willen wij aan die doelgroep, zowel hobbymatig als professioneel, laten zien welke preventieve maatregelen zij kunnen nemen tegen de wolf. En voor deze groept telt vaak zien is geloven.”
Pilots
Het streven van de commissie is om een tiental boeren te betrekken bij de pilotprojecten, wat de leden zien als realistische en betrouwbare proefgrootte. Wat de invulling van de projecten precies gaat worden, is nog een agendapunt. „Het plaatsen en subsidiëren van hekwerken zal daarbij horen. Als een boer speciale honden wil aanschaffen, kunnen we daar ook naar kijken.” Overigens gaat het niet om de volledige subsidie van maatregelen. Volgens Van Geel moet er een redelijke verdeling van de kosten komen tussen de provincie Gelderland en de boeren.
Maatregelen
Maatregelen die ook tegen de wolf zouden helpen zoals het opnemen van lama’s en alpaca’s in de schapenkudde, omdat zij agressief zouden zijn hondachtigen, en het plaatsen van fladders – zilveren vlaggetjes waar voornamelijk zwervende wolven met een boog omheen lopen – zijn eveneens opties, ook al zijn die nog concreet besproken binnen de commissie, aldus Van Geel. Echter het ontbreekt deze twee specifieke maatregelen aan wetenschappelijke ondersteuning. Van Geel zegt dat de maatregelen die overwogen en uiteindelijk genomen worden, zullen zijn gebaseerd op aanwezige literatuur en de ervaringen uit andere landen die al langer met wolven te maken hebben. Zoals Duitsland. „Ook al is Duitsland qua natuur wezenlijk anders dan Nederland.”
De pilotprojecten moeten de effectiviteit en efficiëntie van de maatregelen aantonen. Maar op de Veluwe is nog geen enkel schaap gegrepen sinds de vestiging van de wolven. Hoe kan je de effectiviteit en efficiëntie meten als er nog geen enkele aanval heeft plaats gevonden? „Die vraag valt niet te beantwoorden. We kunnen wel zien, wanneer het eerste schaap valt, welke maatregelen daar eventueel zijn genomen. Als er alleen maar schapen achter afrasteringen worden gegrepen bijvoorbeeld, weten we dat dat minder effectief is.”
ʻWat nu?ʼ
De oud-staatssecretaris laat zich niet uit of hij vindt dat de wolf een plek heeft in Nederland. „Die discussie zal steeds opvlammen, maar daar gaat de commissie niet over. De wolf heeft zelf besloten om naar Nederland te komen en die is er nu eenmaal; wat nu? Daarvoor is de commissie aangesteld.” De start van de pilotprojecten zou het eerste concrete wapenfeit zijn van de commissie, op de georganiseerde bijeenkomsten waar schapenhouders en wolvenexperts elkaar treffen na.