Landbouw en natuur gaan samen in voormalig slibdepot Drempt
Voor het projectgebied staan verschillende maatregelen op het programma. Zo worden onder andere bestaande watergangen breder gemaakt. Een andere maatregel is het realiseren van een 10 meter brede plasdrasoever van de kwelsloot. Om natschade op agrarische percelen binnen het projectgebied als gevolg van de aanpassingen van het watersysteem te voorkomen, worden de lage delen op de agrarische percelen verhoogd. Daarnaast komen er watergangen voor afwatering richting de kwelsloot.
Rietvogels
Waterschap Rijn en IJssel (WRIJ) werkt onder andere met de gemeenten Doesburg en Bronckhorst, provincie Gelderland en omwonenden samen om op en rond het voormalige slibdepot een natuurgebied te realiseren. Het gebied moet onder andere geschikt worden voor rietvogels en watergebonden soorten zoals libellen en ijsvogels. Het slibdepot zelf is al omgevormd tot natuur. De grond eromheen wordt volgend jaar door WRIJ ingericht. Het waterschap draagt de natuurgronden over aan particulieren. Wanneer de landbouwgronden in de verkoop gaan, is volgens Mark Ketelaar, woordvoerder bij WRIJ nog niet bekend.
Oude IJssel
Volgens Ketelaar kent de totstandkoming van het slibdepot een lange voorgeschiedenis. In de jaren ’90 werd vastgesteld dat de bodem van de Oude IJssel ernstig verontreinigd was en moest worden gesaneerd, aldus Ketelaar. Om het verontreinigde slib te kunnen bergen, kocht WRIJ een voormalige ontgrondingsplas bij Drempt. Het waterschap kocht daarnaast voor de verwerking en tijdelijke opslag van baggerspecie aanliggende gronden. Op dit moment is het slibdepot in eigendom van Depot Drempt BV om de restcapaciteit te benutten. Dat is nu gebeurd en binnenkort wordt het slibdepot Drempt weer overgedragen aan het waterschap.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel