Fotoserie: Opening Groene Mineralen Centrale Beltrum door koningin Máxima
„We zijn deze uitdaging aangegaan omdat we overtuigd zijn van het belang van kringlopen. In ons dagelijks leven zien we steeds meer kringlopen werkelijkheid worden”, zei Joris Groot Zevert over de totstandkoming van de Groene Mineralen Centrale. „Uit mest en organische reststoffen maken we hier schoon water, een bodemverbeteraar en een unieke kunstmestvervanger: onze Groene Weide Meststof. Honderd procent recycling van mest en de mineralen in evenwicht brengen met het oog op duurzaamheid, kringloop en werkgelegenheid in deze mooie Achterhoek. We zijn erg trots dit u allen met eigen ogen te laten bewonderen.”
Visie
Naast Joris Groot Zevert kwam ook Arjan Prinsen, bedrijfsleider van Groot Zevert Vergisting B.V. aan het woord. Hij vertelde over zijn rol bij het ontstaan van de Groene Mineralen Centrale. „Ik ben een van de verbindende schakels geweest die de visie hier naartoe heeft gebracht en binnen het bedrijf iedereen zover heeft gekregen dat ze de visie gingen dragen en dat we landbouw, industrie en innovatie bij elkaar hebben gebracht om dit te kunnen realiseren.”
Fosfaat
Twee partners van Groot Zevert Vergisting B.V., Wageningen University & Research (WUR) en Nijhuis Industries waren ook bij de opening aanwezig. De WUR heeft een methode ontwikkeld om fosfaat uit dierlijke mest te verwijderen als onderdeel van de Groene Mineralen Centrale.
„Het mestprobleem is, zoals wij allemaal weten, eigenlijk geen mestprobleem maar een fosfaatprobleem”, zei Oscar Schoumans, senior onderzoeker en projectleider van de WUR woensdag in Beltrum. „Er wordt veel te veel fosfaat geproduceerd in dierlijke mest. Daarom moet het buiten de Nederlandse landbouw worden afgezet. En wat wij nu hebben ontwikkeld is een methode om het fosfaat eruit te halen. De probleemstof halen we er nu uit en zo kan de vergiste mest, zoals die hier wordt geproduceerd, worden hergebruikt in de regio.”
Creatieve oplossingen
Menno Holterman, CEO van Nijhuis Water Technology sprak tijdens de opening over een groep partners die ‘elkaar heeft gevonden’. „Het is een groep die enerzijds het maximale van elkaar vergt en anderzijds ook bereid is om die extra stap te doen als het een keer niet lukt en dan toch te blijven zoeken naar creatieve oplossingen en mogelijkheden.”
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Renske Luimes