Frans jachtverbod wulp goed nieuws voor Nederlandse weidevogel
De Raad van State vindt de neerwaartse spiraal waarin de soort zich bevindt wel aanleiding voor een jachtverbod. „Ik ben erg blij dat de Europese Commissie officieel waakzaam blijft en dat de Franse Raad van State de jacht op wulpen heeft gestopt tot volgend jaar”, aldus Schreijer-Pierik. „Daarin zijn ook de wildbeheereenheden, jagers en boeren in Nederland het zeer met mij eens.”
Onaanvaardbaar
De Europarlementariër luidde eerder nog de noodklok over de Franse jacht op de beschermde weidevogel en stelde schriftelijke vragen vlak voor het zomerreces. „De Europese Commissie lanceert nu weliswaar een inbreukprocedure tegen Frankrijk vanwege het gebruik van lijmvallen en staande vogelnetten in strijd met de Vogelrichtlijn. Maar Brussel blijft zwijgen over de voortijdige opheffing door de Franse Raad van State van een moratorium op de jacht op wulp én grutto eerder deze maand”, vertelde Schreijer-Pierik toen. “Onaanvaardbaar en ongehoord in dit Jaar van de Wulp.”
Tegen alle verwachtingen in verbood Frankrijk uiteindelijk toch de jacht op wulpen. „Dit zou de door het Parlementslid geuite bezorgdheid over deze Rode Lijst-soort moeten wegnemen”, benadrukte Eurocommissaris voor Natuur Karmenu Vella eind augustus in zijn schriftelijke reactie op de vragen van de Twentse Europarlementariër.
Waakzaam
Schreijer-Pierik: „Ik ben blij met deze twee besluiten, maar blijf in Brussel waakzaam. Het mag ook in de toekomst niet zo zijn dat het afschieten in Frankrijk de inspanningen van Vlaamse en Nederlandse boeren, wildbeheerders, natuurbeschermers en overheden voor het herstel van deze beschermde weidevogelpopulaties te niet doet.”
Het verbod in Frankrijk kan ook veel invloed hebben op de weidevogelpopulatie in Nederland, weet de Vogelscherming. ‘Voor Nederland is jacht op wulpen extra bitter, omdat een aanzienlijk deel van de vogels hier broedt, overwintert in Frankrijk en dus het risico lopen te worden gedood. Terwijl er hier juist van alles wordt ondernomen om de soort als broedvogel te houden’, meldt de Vogelbescherming.
‘Rake klappen’
De Nederlandse wulpenpopulatie is sinds de jaren ’90 met meer dan 40 procent afgenomen, weet de Vogelbescherming. Ook al zijn er in het noordoosten van Nederland nog wulpen te vinden, deze populatie kreeg ook daar ‘rake klappen’. Het grootste probleem is het broedsucces van de wulp; slechts een derde van de nesten komt uit en eieren die uitkomen leiden lang niet altijd tot vliegvlugge jongen.