Chinese onderminister op werkbezoek in Markelo en Barneveld
Gert Jan Oplaat, voorzitter van Nepluvi (Vereniging Pluimveeverwerkende Industrie) kijkt tevreden terug op het Chinese bezoek dinsdag aan onder meer pluimveeslachterij ‘2 Sisters Storteboom’ in Barneveld (GD). Ook werd een bezoek gebracht aan melkveebedrijf Addink – Berendsen in Markelo (OV). „Dat het in mijn woonplaats Markelo was, dat was echt puur toeval. Maar wel heel leuk dat het naast mijn ouderlijke boerderij is. Ik had mijn vader van te voren gevraagd om klompen te regelen voor de Chinese delegatie. Dat werkt namelijk altijd perfect als symbool van Nederland. Die klompen worden in China ergens op een kantoor gezet en dan denken ze toch weer aan ons.”
Oplaat is zelf als Nepluvi-voorzitter geregeld op werkbezoek in China. „Komend weekeinde vertrek ik weer. Van de Chinese delegatie hier heb ik interessante contacten gekregen. Bovendien gaat Holland Poultry, een onderdeel van Nepluvi, daar deelnemen aan een speciale grote vakbeurs over pluimvee. Het is de eerste keer dat we er een eigen stand hebben.”
Droogte
Naast de landbouw stond het bezoek in het teken van plattelandsvernieuwing. Oud-politicus Oplaat is ook voorzitter van Stimuland in Vilsteren, de organisatie die zich daar al vele jaren in Oost-Nederland mee bezighoudt. „Daarom was onze directeur, Ingrid Jansen er bij. We hebben de Chinezen onder meer geïnformeerd over een waterproject dat op initiatief van een aantal boeren is opgezet in de buurtschap Markelosebroek.”
Het gaat dan om het (beter) vasthouden van water waardoor de landbouw op deze hogere zandgronden beter bestand is tegen droogte en klimaatverandering. Behalve de boeren zijn het waterschap, de provincie Overijssel, de gemeente Hof van Twente en Stimuland nauw betrokken bij het project dat ongeveer een half miljoen euro kost.
Mineral Valley
Oplaat en Jansen hebben de delegatie (met ook vertegenwoordigers van de twee Nederlandse ministeries) verder geïnformeerd over Mineral Valley Twente en hoe dat initiatief (om Twentse sectoren als landbouw, onderwijs, onderzoek en overheid te verbinden voor een betere bodemgezondheid en afvalstoffen om te zetten in bruikbare grondstoffen) is opgezet. „Dat onderwerp sprak ze heel erg aan. Deze onderminister, ik geloof dat ze er wel 7 of 8 hebben in China, heeft namelijk plattelandsvernieuwing in zijn portefeuille,” vertelt Oplaat.
Het hele gezelschap werd in het gemeentehuis van Hof in Twente in Goor ontvangen door wethouder Wim Meulenkamp die onder meer plattelandsontwikkeling en Mineral Valley in zijn portefeuille heeft. „Uiteindelijk hebben we dinsdagavond tot heel laat in hun hotel in Apeldoorn nagepraat over het werkbezoek. Ik ben dus erg tevreden”, zo zegt Oplaat.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Nepluvi