GroenLinks Raalte: ‘Koop bedrijf Straathof in Mariënheem op’

„Dit is een grote kans om ammoniak uit de markt te halen. Nu ook in Raalte grote projecten als de N35, uitbreidingen van bedrijventerreinen en woningbouw stil komen te liggen - doordat de rechter ingrijpt daar waar de gemeente zelf teveel stikstofrechten heeft uitgegeven - kun je Straathof beter terugkopen”, zegt Mulders. Volgens het raadslid van GroenLinks kunnen daarna met een rood-voor-roodregeling op deze locatie woningen voor jonge gezinnen in Mariënheem worden gerealiseerd. Het uitkopen verdient zich dus volgens hem terug.
Omgevingsvergunning
Straathofs bedrijf Sebava kocht de varkenshouderij aan de Nijverdalseweg in 2015 na een faillissement enkele jaren eerder van de familie Wicher-Schreur. De bestaande rechten werden daarbij overgenomen door Straathof die het bedrijf wilde moderniseren en uitbreiden. Sebava kreeg een omgevingsvergunning van de gemeente Raalte, ondanks veel bezwaren van onder meer omwonenden. Zij vreesden stank-, lawaai- en fijnstofoverlast en wezen op de verkeersveiligheid op de drukke N35 (Zwolle-Twente) waaraan de uitrit van het bedrijf ligt.
Etagestal
Het plan was destijds om een modern bedrijf met onder meer 3.000 zeugen en 1.250 vleesvarkens op te zetten in de leegstaande etagestal. De locatie had een vergunning voor 2.000 zeugen, 6.700 biggen en 500 vleesvarkens. De nieuwe omgevingsvergunning zou de basis zijn voor een grondige renovatie. Het bestaande varkensbedrijf staat al jaren leeg en is sterk verwaarloosd.
Te koop
In augustus werd bekend dat Sebava het bedrijf in Mariënheem te koop heeft gezet. De vraagprijs is 2,5 miljoen euro, zo bleek uit een advertentie op de website van Wilbrink Makelaardij. In die advertentie staat verder aan hoeveel dieren de stallen plaats kunnen bieden. In het varkensfokbedrijf kunnen 1.989 zeugen, 6.596 gespeende biggen, 47 gelten en 2 beren terecht. Daarnaast geeft de advertentie aan dat er een NB-vergunning en een omgevingsvergunning aanwezig zijn voor het houden van bijna 3.000 zeugen.
Eerste gemeente
„Het is op zijn minst interessant dat Raalte deze oplossing onderzoekt. De eerste gemeente in Nederland die de stikstof problematiek serieus aanpakt. GroenLinks Raalte ziet dat wel zitten. GroenLinks vraagt daarom het College deze mogelijkheden voor Mariënheem te onderzoeken en indien mogelijk een bod te doen”, zo zegt GroenLinks-gemeenteraadslid Mulders.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ellen Meinen